Rusya Güney Kore'ni başkenti Seul'de gerçekleşen G-20 zirvesinde bazı ülkelerin tek taraflı olarak kurlarını zayıflattıklarını ve bunun piyasalarda tedirginliğe neden olduğunu açıkladı.
Ria Novosti haber ajansının Rus delegasyonundan elde ettiği bilgiye göre
Moskova, piyasalarda kur savaşlarının başlaması endişesinin olduğu uyarısı yaptı.
Kaynak açıklamasında, "
Döviz piyasasına sadece doğrudan müdahaleden bahsetmiyoruz. Dolaylı olarak kurlar üzerinde müdahale de bulunularak piyasaya likit arzı sağlanıyor. Gelişmiş ülkelerin aşırı miktarda likit arzı gelişmekte olan ekonomiler için soruna dönüşürken, kendi piyasalarına spekülatif bir nakit girişine imkan sağlıyorlar" eleştirisi getirdi.
Kremlin danışmanı Arkadi Dvorkoviç de daha önce yaptığı değerlendirmede, ABD'nin para arzını yüzde 30 artıracağı yönündeki açıklamasının ardından, bu gibi önemli kararların G20 ülkeleri ile koordineli bir şekilde alınması gerektiğini ifade etmişti.
Rus delegasyonun ana
rezerv kurlarda istikrarın sağlanması, kamu finansmanın etkili yönetimi ve istikrarlı bir para politikasının sürdürülebilir
ekonomik büyüme için gerekli olduğuna dikkat çeken Kaynak, "Biz
IMF ve diğer uluslararası yapılar aracılığı ile koordineli bir şekilde bu kararların alınmasını bu çerçevede talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde yapısal değişiklikler yapılırken çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden yetkili, "
Küresel ekonomi kısır bir döngü içinde. Gelişmiş ülkeler bankacılık yapısının ayakta kalabilmesi için kaynaklarının önemli bir kısmını buraya aktarıyor. Bu da beraberinde zayıf bir
bütçe yapısı getiriyor. Diğer devlet harcamalarının kısılması zorunlu hale geliyor" dedi. Rus yetkiliye göre gelişmiş ülkelerde yaşlanan nüfus da devlet borçları ve bütçe açıklarının artması konusunda olumsuz etki oluşturuyor.
RUSYA YÜZDE 4'LÜK CARİ AÇIK SINIRINA KARŞI
Dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturan 20 ülkenin
Maliye Bakanları'nın geçen ay gerçekleştirdikleri toplantıda kur savaşlarının önlenmesi için yüzde 4'lük cari açık ya da fazla sınırı konulması yönündeki öneriye Rusya karşı çıkıyor. Öneriye göre yüzde 4'ün üzerinde fazla veren Rusya, Çin ve
Almanya ile yüzde 4'ün üzerinde açık veren
Türkiye ve Güney
Afrika IMF'nin izlemesine alınacak.
ABD'nin önerisi olan yüzde 4'lük sınır oluşturulmasına karşı çıktıklarını kaydeden yetkili, "Daha değişken bir yaklaşım gerekiyor. Cari fazla oluşması bir denge olayı.
Nüfus, büyük oranda
hammadde ihraç ediyor olma ve diğer bir kısım etkenler söz konusu. IMF her ülkenin kendi özel koşullarını dikkate alması gerekiyor" tespitinde bulundu.
CİHAN