Bugün'den Hasan Bozkurt'un haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu 2015-2019 Stratejik Planı’nda sağlık, sigorta, emeklilikle ilgili 7’den 77’ye herkesi ilgilendiren alanlarda yapılacak değişiklik hedefleri yer aldı. Toplanan prim gelirlerinin sağlık harcamaları ve emekli maaşlarını karşılamadığına vurgu yapılarak yeni adımlar atılması kararlaştırıldı. 2015-2019 döneminde sağlık sigortacılığının gelişimi ve desteklenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi rapora girdi.
AİLE HEKİMİNE GÖRÜNME ŞARTI
Sigortacılık alanında alternatif modellerin oluşturulması hedefi 5 yıllık plana girerken, “Bu çerçevede, ülkemizde uygulanabilir tamamlayıcı sağlık sigortacılığı modellerinin geliştirilmesi, uygun geri ödeme modellerinin araştırılması, fiyatlandırma politikalarında etkin yöntemlerin kullanılması” hedefleri konuldu. Hastalık sırasında aile hekimine görünmeden hastaneye gitmeyi önleyen sevk zincirinin getirilmesine dönük sinyaller de raporda yer aldı.
Devlete yıllarca sağlık primi ödeyen emeklilerden tamamlayıcı sağlık sigortası adı altında ayrı bir prim tahsil edilmesi önerisi de rapora girdi. Raporda, kanserden mutluluk çubuğu tedavisine, hacamattan palyatif bakıma kadar karşılanan sağlık hizmetlerinin ekstra ücretle sağlanması önerisi de yer aldı.
KARŞILANAN TEDAVİLER SINIRLANDIRILMALI
Planda, “Sigorta üzerinden karşılanacak sağlık harcamaları kapsamının daraltılması ve kapsam dışı kalan sağlık hizmetlerine yönelik tamamlayıcı sağlık sigortası gibi yeni sigortacılık kolları gelişmektedir. Ayrıca emeklilerin emeklilik sonrasında meydana gelen gelir kayıplarının azaltılması için bireysel emekliliğin teşvik edilmesine yönelik politikalar da hızla artmaktadır” bilgisi yer aldı.
DÜRÜST VATANDAŞ CEZALANDIRILIYOR
Hükümetin çıkardığı ‘borç affı’ SGK yönetimini çileden çıkardı. 32 milyar liralık prim alacağını tahsil edemeyen ve vatandaşlarla icralık olan Kurum, “Toplumda sürekli prim affı beklentisi var” uyarısında bulundu. Dürüst vatandaşları cezalandıran sistemin sona ermesi gerektiğine vurgu yapıldı.
KARADELİĞİ BÜYÜTEN TEHDİTLER
Raporda, 40 milyar TL’nin üzerindeki sosyal güvenlik karadeliğinin bir türlü kapatılamamasının nedeni tehditler başlığı altında ele alındı. Bazı tehditler şunlar: "Kayıt dışı istihdam, prim affı beklentisi, bilinçsiz ilaç kullanımı ve ilaç israfı, yerel yönetimlerin düşük prim tahsilatı, nüfusun yaşlanması, SGK’nın sağlık maliyetlerinin artması, ilaç ve tıbbi malzemede dışa bağımlılığın mali yükü artırması."