Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Borsa İstanbul SPK’ya gönderdiği resmi yazılarda banka hisselerinin borsa dışında işlemlere kapatılmasını istedi. Ayrıca 5 günlük kapalılık süresini aştığı için SPK’dan geriye dönük karar almasını istedi.
Borsa İstanbul yönetiminin inisiyatifiyle 7 Ağustos’da alınan 5 günlük işlem sırasının kapatılması yönündeki kararın gerekçesinde Borsa İstanbul Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliği’nin 25/a maddesine atıf yapılmıştı. Düzenlemeye göre borsa yönetiminin, borsada işlem gören bir hisse senediyle ilgili yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek önemde bilgiler olduğunu öğrenmesi ve bu bilgiden borsa üyeleri ile yatırımcıların haberdar edilmesini gerekli görmesi gerekiyor.
BANKADAN AÇIKLAMA İSTENMEMİŞ
Ancak hisselerin kapalı olduğu dönemde Borsa İstanbul yönetiminin Bank Asya’dan herhangi bir bilgi talep etmediği de ortaya çıktı.
Kararın gerekçesi 13 Ağustos’ta açıklanabildi. Gerekçede, karardan sonra başlayan havuz medyasındaki karalama kampanyasına atıf yapıldı. Sonuçta, Bank Asya işlem sırasının kapatılmasına yönelik kararın yatırımcıları bilgilendirme amaçlı olmadığı ortaya çıktı.
ORTAKLIK YAPISI BELİRSİZ DEĞİL
İşlem sırasının 5 gün boyunca kapatılması istenen sonucu vermeyince, bu kez 14 Ağustos’ta, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu skandal bir karara daha imza attı. Bank Asya hisse senedinin işlem sırasının kapalılık halinin ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar devam etmesine karar verildi.
Oysa bankanın ortaklık yapısı bağımsız denetimden geçen resmi raporlarda ve BDDK’nın internet sitesinde yer alıyor. Bağımsız denetimden geçmiş mali raporlar ve ortaklık bilgisi her 3 ayda bir kararı alan İstanbul Borsası’nın kamuyu aydınlatma platformunda ilan ediliyor. Ayrıca, Katarlı banka ve Zirat Bankası ile yürütülen ortaklık görüşmeleri hakkında banka yönetimi KAP’a açıklamada bulunarak, kamuoyunu da aydınlatmıştı.
BİST YETKİSİNİ AŞTI
Bu süreçte Borsa İstanbul ciddi hukuk ihlallerine imza attı. Mesela, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 67. Maddesi ve borsa düzenlemeleri uyarınca sadece borsa bünyesinde gerçekleşen işlemlerin düzenlenmesi ve denetlenmesi ile görevli olan Borsa İstanbul yönetimi yetki aşımı yaparak, Anayasa ve temel hukuk kurallarına aykırı bir şekilde Bank Asya hisse senedinde borsa dışında işlem yapılmasını da yasakladı.
SPK'YA GİDEN SKANDAL YAZI
Ayrıca SPK’nın düzenlemelerine aykırı olarak, geçici kapalılık halinin 5 günü aşması halinde 6. gün açması gereken borsa dışı alım satım platformunu oluşturmadı. Bununla da yetinmeyerek, 14. ve 15 Ağustos tarihli kararlarıyla Bank Asya için SPK’dan farklı bir karar almasını istedi. Bank Asya hisse senedinde borsa dışı işlem yapmak da yasaklansın diye SPK’ya yazı yazdı. 5 günlük süre de geçtiği için SPK’dan
geriye dönük karar almasını istedi.
Bugün