Sayıştay’ın raporu, 17. Akdeniz Oyunları için yapılan harcamalardaki ihale oyunlarını ortaya çıkardı. 132 bin liranın üzerindeki alımlar için ihaleye çıkmak gerektiği için bunun yerine, alınacak mal ve hizmetlerin 131 bin 250’şer liraya bölünüp parçalanarak doğrudan temin yoluna başvuruldu. Alım tek şirketten yapıldı.
Geçen yıl Mersin’de düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları için gerçekleştirilen ihalelerde usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri, tesislerin çimlendirme, kumlama gibi mal ve hizmet alımı için ihale düzenlemek yerine doğrudan temin yoluyla tek firmadan ihalesiz alım yapıldığını belirledi. 132 bin TL’nin altındaki alımlarda ihale zorunlu olmadığından, 131 bin 250’şer liraya bölünüp parçalanarak doğrudan temin yoluna başvuruldu, teminler de aynı şirketten yapıldı. 24 ülkenin katıldığı organizasyon 800 milyon liraya mal olmuştu.
Sayıştay raporunda Akdeniz Oyunları’ndaki ihale oyunu şu ifadelerle yer aldı: “Akdeniz Oyunları’nda kullanılacak olan tesislerin çimlendirme, havalandırma, kumlama, gübreleme hizmeti alımının doğrudan temin limitleri dahilinde kalmak amacıyla parçalara bölündüğü görülmüştür. Aynı nitelikteki hizmetlerin aynı yükleniciden 2013 yılı limiti olan 132 bin 861 TL’nin altında 131.250 TL’lik parçalar halinde doğrudan temin suretiyle satın alındığı tespit edilmiştir.”
Raporda Akdeniz Oyunları’nda kullanılacak olan tesislerin çimlendirme, havalandırma, kumlama, gübreleme işlerinin ihaleyle yapılması gerekirken ihalesiz alım için doğrudan temin limitleri dahilinde kalmak amacıyla parçalara bölündüğü tespitine yer verildi. Çimlendirme gibi işlerin farklı branşlar için olsa bile aynı firmaya yaptırıldığı, parçalar halinde yaptırılan işlerin tamamının da oyunların yapılması için yaklaşık 2 yıllık bir hazırlık süreci olması nedeniyle “ihale için sürenin yetersiz olduğu iddiasının” geçerli bir mazeret olamayacağı kaydedildi.
Raporda Akdeniz Oyunları için kurumlarınca geçici olarak görevlendirilen 100 devlet memurunun oyunlarda iş verilen taşeron firmalar tarafından çalıştırılıp kanuna aykırı bir şekilde ücret ödediğinin de tespit edildiği belirtildi. Toplam 800 milyon lira harcanan ve 122 bin kişinin izlediği oyunların bilet gelirleri ise sadece 308 bin lira oldu.
Mersin’in ev sahipliğinde 20-30 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları’na 24 ülkeden 428’i Türk toplam 3 bin 49 sporcu katıldı. Oyunlar için inşa edilen 11 tesis ve tesis onarımları için 500 milyon lira harcandı. Ayrıca oyunların cari harcamaları için bütçeden 300 milyon lira tahsis edildi. Oyunların malî denetimini yapan Sayıştay önemli tespitlere ulaştı. 17. Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü’nün muhasebe kayıtlarını inceleyen denetçilerin hazırladığı rapora göre Akdeniz Oyunları Hesabı bütçe giderleri 328 milyon 762 bin lira. Bunun 12 milyon lirası personel, 244 milyon lirası mal ve hizmet alımları, 72 milyon lirası ise diğer giderlerden oluştu. Oyunları izleyen 122 bin seyirciden elde edilen bilet satış geliri ise sadece 308 bin 600 lira oldu. Oyunlar için özel tasarlanan lisanslı ürün satışından ise 52 bin 200 lira gelir elde edildi.
60 MİLYON LİRALIK MUHASEBE HATASI!
Sayıştay raporunda Akdeniz Oyunları için yapılan mal ve hizmet ihalelerinin ayrı yapılması gerekirken birlikte yapıldığının tespit edildiği ifade edildi. Alımların götürü bedelle yapıldığı, dolayısıyla birim fiyatların bilinmediği, alınan taşınır varlıkların varlık hesaplarına kaydedilmediği, sarf edilen malzemeler gibi bütçe gideri yazılarak malî tablolardan çıkarıldığı, bu taşınırların kayıtlarının ve devirlerinin mevzuata uygun yapılmadığı tespit edildi.
Raporda şu tespitlere yer verildi: “Gerek koordinatörlüğün gerekse devredilen idarenin muhasebe kayıtlarında gerçek değeriyle kaydedilmeyen taşınırlar, malî tabloların (bilançonun) varlık kısmının hatalı olmasına (az görünmesine) neden olmaktadır. 255 demirbaşlar hesabı olması gerekenden 30 milyon TL (KDV dahil) az, genel yönetim giderleri hesabı, olması gerekenden 30 milyon TL çok görünmektedir. Toplam muhasebeleştirme hatası yaklaşık 60 milyon TL’dir.”
DEVLET MEMURU, TAŞERONA ÇALIŞTI
Sayıştay raporunda oyunlarda görev alacak personellerle ilgili çıkılan ihale kapsamında danışman, direktör, müsabaka yöneticisi, tesis yöneticisi ve yardımcısı, ekip şefi, bölge sorumlusu unvanları ile haftanın 5 günü 40 saat üzerinden 2 ay ilâ 4,5 ay arası süreyle personel çalıştırılması için ihale gerçekleştirildiği belirtildi. Oyunlarda istihdam edilen toplam 184 personelin 100 tanesinin devlet memuru olduğu belirtilen raporda şöyle denildi: “Devlet memurlarının gerçek veya tüzel kişilerin yanında ücretli olarak çalışması mümkün değil iken hizmet alımı kapsamında çalıştırılarak yüklenici vasıtasıyla ücret ödendiği tespit edilmiştir. Akdeniz Oyunları çerçevesinde koordinatörlükte görevlendirilen memur personele, gerek 657 sayılı kanun, gerekse oyunlarda ücret almaksızın görevlendirilmeleri sebebiyle yüklenici aracılığı ile ücret ödenmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.”
Zaman