Üretim özelleştirmelerinde öncelikli 4 termik
üretim tesisi portföy gruplarından ayrı olarak, 13 termik ve 28 hidroelektrik santral ise 9 portföye bölünerek özelleştirilecek.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, özelleştirilecek elektrik üretim tesislerinin toplam gücü 16 GW'ın üzerinde bulunuyor. Özelleştirilecek tesisler toplamı EÜAŞ kurulu gücünün yüzde 68'ini, Türkiye'deki kurulu gücün yüzde 39'unu oluşturuyor.
Termik santrallerin mülkiyet satışıyla, hidrolik santrallerin ise
işletme hakkı yöntemiyle özelleştirilmesi öngörülüyor.
ÖZELLEŞTİRİLECEK ÜRETİM TESİSLERİ
EÜAŞ 2009 yılında tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 46'sını üretirken, ürettiği elektriğin yüzde 68'ini, kurulu kapasitenin yüzde 52'sini oluşturan
termik santrallerden üretti. Özelleştirilecek elektrik üretim tesislerinin toplam gücü 16 GW'ın üzerinde bulunurken, 28 hidrolik tesisin 12 tanesi 100 MW üzeri kurulu güce sahip bulunuyor.
Yüksek kapasiteli hidrolik santraller Türkiye'nin iç ve
doğu bölgelerinde toplanmış bulunuyor. 18 termik santralin büyük çoğunluğu da Türkiye'nin
batı bölgesinde yer alıyor. Termik santrallerin en büyükleri de
doğal gaz kullanıyor.
ÜRETİM ÖZELLEŞTİRMELERİ
141 MW kapasiteye sahip ADÜAŞ üretim varlıkları 510 milyon dolar karşılığında özelleştirilirken, 52 adet akarsu santrali 19 gruba bölünerek ihaleleri tamamlandı.
Elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesine ise öncelikle 4 adet termik santral ile başlanacak. Bu santraller arasında, Hamitabat, Kangal, Seyitömer,
Soma A-B santralleri yer alıyor. Kırklareli'nde bulunan Hamitabat santrali
yakıt olarak doğal gaz kullanırken, Sivas'ta bulunan Kangal, Kütahya'da bulunan Seyitömer ve Manisa'da bulunan Soma A-B santrali
linyit kullanıyor. Söz konusu 4 santral EÜAŞ toplam termik santraller brüt üretiminin yüzde 28,5'ini oluşturuyor.
Kapasite artırım potansiyeli olan santraller arasında Soma, Tunçbilek, Seyitömer ve Orhaneli termik santralleri bulunurken, bu termik santralleri besleyen havzalarda yeni kapasite için minimum 45 senelik linyit rezervi bulunuyor.
PORTFÖYLER GENİŞ YATIRIMCI YELPAZESİNE HİTAP EDECEK
Portföylerin farklı ilgi alanlarını kapsayacak ve geniş yatırımcı yelpazesine hitap edecek şekilde hazırlandığı ifade edilirken, portföyler oluşturulurken coğrafi konumlar dikkate alındı. Aynı akarsu üzerinde bulunan hidroelektrik santraller, ileride doğabilecek olası anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması ve operasyonel kolaylık sağlanması adına aynı portföyde yer aldı.
356 MW ile 2 bin 795 MW aralığında 9 portföy oluşturulurken, 3 adet sadece termik santralden oluşan portföy, 2 adet termik ve
hidroelektrik santrali içeren karma portföy, 4 adet sadece hidroelektrik santralden oluşan portföy bulunuyor.
AA