Siz de o vergiden muaf olabilirsiniz

Zaman gazetesi yazarı Yusuf Keleş bugünkü yazısında emlak vergisine dair faydalı bilgiler vererek, emlak vergisinden kimlerin muaf olabileceğini tek tek anlattı...

Siz de o vergiden muaf olabilirsiniz

Başka bir geliri olmayan emeklilerin, engellilerin, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin, hiçbir geliri olmayan işsizlerin ve ev hanımlarının emlak vergisinden muaf olabileceğini yazan Keleş'in yazısının tamamı şöyle:

Bilindiği gibi Emlak Vergisi, belediyeler tarafından alınan ve yılda iki taksit halinde tahsil edilen bir vergi.

Gayrimenkullerin Emlak Vergisi’ne esas alınan vergi değeri, dört yılda bir ilgili belediyeler tarafından yeniden hesaplanıyor. Diğer yıllarda ise vergi değeri, bir önceki yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılıyor. Emlak Vergisi oranı, gayrimenkulün; konut, konut dışı bina (büro, dükkân mağaza vb.), arsa ve arazi olma durumuna, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunup bulunmadığına göre değişiyor. Mesela konut için uygulanan oran binde 1, işyerlerinde binde 2 ve arsalarda da binde 3’tür. Bu oranlar büyükşehirlerde iki kat olarak uygulanıyor.

Hesaplanan verginin ilk taksiti mayıs ayı sonuna, ikinci taksit kasım ayı sonuna kadar ödeniyor. Konutlar dışındaki binalar (işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar) için, 2014 yılına ilişkin Çevre Temizlik Vergisi’nin 2. taksitinin de bu ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Konutlara ilişkin Çevre ve Temizlik Vergisi, su faturalarıyla ödendiği için ayrıca bir beyan verme ve ödeme yapma söz konusu değil. Konut dışındaki binalar (işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar) için ise Çevre ve Temizlik Vergisi belediyeler tarafından her senenin ocak ayında yıllık olarak tahakkuk ettiriliyor. Tahakkuk ettirilen bu vergi Emlak Vergisi’nin taksit dönemlerinde ödeniyor. Ödemeler doğrudan belediyeye yapılabileceği gibi, vergi daireleri ve anlaşmalı bankalar vasıtasıyla da yapılabiliyor.

BRÜT 200 METREKAREYİ GEÇMEYECEK

Her dönemde hatırlattığım üzere bu yıl da bazı emlak sahiplerinin durumlarını belgelemeleri halinde Emlak Vergisi ödemeyeceğini tekrar edeyim. Bakanlar Kurulu, Emlak Vergisi Kanunu’nda kendisine tanınan yetkisini kullanarak; başka bir geliri olmayan emeklilerin, engellilerin, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin, hiçbir geliri olmayan işsizlerin ve ev hanımlarının, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan ve sadece tek bir konut sahibi olmaları halinde Emlak Vergisi ödememelerine imkan tanıyacak bir karar çıkardı. İndirimli (sıfır) vergi oranından faydalanılması için, konutta bizzat oturmak şartı aranmıyor. Bu sebeple, sahip oldukları tek konutu kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımak kaydıyla, indirimli vergi oranından faydalanabilir.

Birden fazla konutu olanlar ise bu konutlarından biri için bile sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden faydalanamaz. Aynı şekilde, ara sıra dinlenmek maksadıyla gidilen yazlık veya dağ evi gibi konutlar da bu vergi muafiyetinin dışında. Ancak her mevsim yazlık evinde ikamet edenler diğer şartları taşıyorsa indirimli oran avantajından faydalanarak vergi ödemiyor. Hisseli dahi olsa, iki ya da daha fazla konutu olanlar, bütün konutları için Emlak Vergisi ödemek zorunda. Emekliler (emekli aylığı dışında), işsiz ve ev hanımları da, herhangi bir gelir elde ederse aynı şekilde bu avantajı kaybediyor.

Yukarıdaki gruba girip sadece tek konutu olanlar; belediyelere müracaat ederek söz konusu şartları taşıdıklarını (emekli, özürlü, gazi, işsiz vs.) bildirerek taahhütname doldurup, Emlak Vergisi’ni ödemeyebilir. Tabii bu durumlarını ispatlamaları gerekiyor. Mesela bir özürlü sağlık raporu sunarak bunu ispatlamalı. Özür derecesinin bu avantajdan faydalanmak için önemi bulunmuyor. Şehitlerin yetim ve dullarının, gazilerin de durumu ispatlayıcı belgeleri belediyece talep edilebilir. Bu belgelerin taahhüt belgeleri veya formlarla birlikte durumu açıklayan bir dilekçeye eklenip belediyeye verilmesi gerekiyor.

Ayrıca bu istisnanın sadece konutlar için getirildiğini, arsa, arazi gibi diğer gayrimenkuller için geçerli olmadığını hatırlatalım. Buna göre sadece bir arsası olan ev hanımının bu arsanın Emlak Vergisi’ni ödemesi gerekiyor.

Yeni yılda vergiler zamlı

Maliye Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda yayımladığı Vergi Usul Kanunu genel tebliği ile 2014 yılının yeniden değerleme oranını ilan etti. Mezkûr tebliğde 2014 yılının yeniden değerleme oranı 10,11 olarak ilan edildi.

Yeniden değerleme oranı; vergi, harç ve cezalar ile bazı maktu had ve tutarların her yıl güncellenmesinde çarpan olarak kullanılıyor. Buna göre; 2015 yılı Motorlu Taşıt Vergileri, maktu Damga Vergisi ve harçlar, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, trafik para cezaları, idari ve adli para cezaları yaklaşık olarak yüzde 10 oranında artacak. Ayrıca, Gelir Vergisi dilimleri, Veraset ve İntikal Vergisi matrah ve dilimleriyle istisna tutarları, çalışanların yemek kuponu bedeli, Hazine bonosu ve devlet tahvili geliri istisna tutarı, fatura düzenleme haddi, defter tutma haddi, amortisman ayırma sınırı, basit usule tâbi olma şartları, sakatlık indirimi tutarları, konut kira geliri istisnası, değer artış ve arızi kazançlarda istisna tutarı, cep telefonu aboneliğinin ilk tesisinde alınan özel işlem vergisi ile Çevre ve Temizlik Vergisi de yeniden değerleme oranında artırılacak. Emlak Vergisi değeri ise yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılıyor.


<< Önceki Haber Siz de o vergiden muaf olabilirsiniz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER