İngiliz Telegraph gazetesinin sorularını cevaplandıran Soros, halen varili 135 dolar civarında bulunan ham petrolün 200 dolara kadar çıkabileceğini dile getirdi.
"Hayatımızın en ciddi
ekonomik kriziyle karşı karşıyayız." yorumunu yapan Amerikalı fon yöneticisi doların zayıflaması,
Ortadoğu petrolünde arzın giderek azalması ve Çin'in
rekor düzeydeki talep artışının enerji
fiyatlarındaki artışı bir yere kadar açıklayabileceğini belirtirken ancak fiyat artışlarının asıl sebebinin spekülasyonlar olduğunun altını çizdi.
Soros, ABD ve
İngiltere resesyona girmeden petrol fiyatlarındaki köpüğün patlamayacağını belirterek, "Her iki
ülkede de kriz etkili olduğunda fiyatlarda dramatik bir düşüş görülecektir." yorumunu yaptı.
Petrol ve
gıda fiyatlarındaki artışın ekonomik durgunluğu daha da artıracağını vurgulayan Soros, muhtemel resesyonun talebi azaltmasıyla sorunun çözülebileceğini ileri sürdü. 77 yaşındaki spekülatör, "Bu, zenginliklerin yok olduğu bir dönemdir. Daha az insan para kazanacak. Kaybedilen para, kazanılan paradan fazla olacaktır." şeklinde konuştu.
ABD ve İngiltere'nin 1970'li ve 1990'lı yıllardaki durgunluktan çok daha büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu ileri süren Soros, yaşanan mortgage krizinin sorunları daha da derinleştirdiğini söyledi.
George Soros, "Bir hedge fonu yöneticisi olarak kamu çıkarlarına
hizmet ettiğimi öne sürmem. Ben para kazanmak için iş yapıyorum." dedi. Piyasaların "ahlaksız" olduğu söylemlerine de tepki gösteren Soros, "Piyasaların çok yararlı bir rolü vardır ve bu ahlaksız değil, ahlak dışıdır." ifadesini de kullandı. Amerika'da baş gösteren ve 1 trilyon dolarlık bir zararın oluşmasına sebep olan krizin tam bir "skandal" olduğunu söyleyen ünlü fon yöneticisi, olayların baş sorumlusunun ABD'nin eski
Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan olduğunu iddia etti.
Soros, "Kuralları koymak otoritelerin görevidir ve bazen kimi insanlar, kuralları ihlal eder veya subprime mortgage gibi uygunsuz faaliyetleri yürütür." diye konuştu. Telegraph, George Soros'un yorumlarını son derece önemli tahminler olarak tanımlarken, Soros'un, pek çok uzmanın spekülasyonun fiyat artışlarında çok az rolü bulunduğuna dair sözlerinin tersine yorumlarda bulunduğuna dikkat çekti.
Kuyuya ilk taşı atıyor, hep kazançlı çıkıyor
Asıl adı György Schwartz olan George Soros, 12
Ağustos 1930'da
Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de dünyaya geldi. 1969'da dünyanın önde gelen yatırım fonlarından birisi olarak kabul edilen Quantum (Kuantum) Fonu'nu kurdu. Bu fon ile 1992'de İngiltere
Merkez Bankası'nı devalüasyona zorlayarak tarihe geçti. 10 milyar dolarlık bu malî operasyondan bir gecede 1 milyar dolar kazandı. 1997'de yaşanan
Asya Krizi'nde de parmağı olduğu iddia edildi. Soros'un bugüne kadar para kaybettiği tek ülke
Rusya oldu. 1998'de yaşanan ekonomik kriz ve sonrasında gelen moratoryum yüzünden Quantum Fonu 2 milyar dolar zarara uğradı.
Amerikan vatandaşı olan Soros, bu olaydan 6 yıl sonra
Ukrayna,
Gürcistan ve Kırgızistan'daki Rusya yanlısı hükümetlerin devrilmesiyle sonuçlanan 'Kadife Devrimleri', sahibi olduğu 'Açık Toplum Enstitüsü' eliyle finanse ederek bir anlamda rövanş aldı. Halen yaklaşık 13 milyar dolar büyüklüğe sahip Soros Fund ve Quantum Fund'un yöneticiliğini yürüten Soros'un piyasalara bakışı da oldukça ilginç. 'Para Sihirbazı'na göre piyasalarda sürekli bir dengesizlik ve kargaşa hâkim olduğu için bireysel veya kurumsal yatırımcılar, çoğu zaman eksik veya yanlış bilgilerle hareket etmekte, bu nedenle de yanlış kararlar almaktadır. Bu yüzden kurduğu fona Kuantum fiziğinden esinlenerek, yani evrende kaotik bir düzen olduğu inancıyla "Quantum" adını verdi.