Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı
Faruk Çelik, yarından itibaren yatan
hastalara tıbbi malzeme, ilaç, laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri temininin hastanelerce sağlanacağını belirterek, ''Hasta sahipleri hastalarıyla uğraşırken tıbbi malzeme teminiyle uğraşmak gibi bir sorunla karşı karşıya kalmayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yarından itibaren muhatabı hastaneler olacak. Artık vatandaşlar bu çileden, sıkıntıdan, koşturmadan kurtulmuş olacak'' dedi.
Çelik,
Sosyal Güvenlik Kurumu Eğitim Tesisleri'nde çalışma hayatı muhabirleriyle kahvaltıda bir araya gelerek, yeni yılla birlikte sosyal güvenlik ve çalışma hayatı mevzuatında yapılacak değişiklikler ve görevde bulunduğu 4 aylık süre içinde
bakanlığının gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Göreve gelmelerinin hemen ardından Sosyal Güvenlik Reformu'nu ele alıp,
vaat edildiği gibi konuyla ilgili yasal çalışmayı
Aralık ayında Meclis'e sevk ettiklerini anlatan Çelik, söz konusu tasarının önümüzdeki hafta
TBMM Plan ve
Bütçe Komisyonu ile Genel Kurul'da görüşülmesinin ve Ocak ayında yasalaşmasının planlandığını belirtti. Hazırlanan tasarıya sosyal tarafların görüşlerini ilave ettiklerini, TBMM sürecinde de gelecek katkıları dikkate alacaklarını bildiren Çelik, 70 milyonun ve ülkenin geleceğini ilgilendiren bu konudaki samimi ve içerikli talepleri değerlendirmeye devam edeceklerini kaydetti.
Çelik,
Perşembe günü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Ekonomik ve Sosyal Konsey'in toplanacağını anımsatarak, Sosyal Güvenlik Reformu'nun burada da yoğun bir şekilde ele alınacağını belirtti.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yeni oluştuğuna dikkati çeken Çelik, kurumun ayaklarının iyiden iyiye yere basar bir noktaya geldiğini dile getirdi. Çelik, önümüzdeki günlerde
yönetim kurulu kararıyla 81 ilde, il müdürlerinin atamasının gerçekleştirileceğini ifade etti.
-''VATANDAŞLAR ÇİLEDEN KURTULACAK''-
Faruk Çelik, sosyal güvenlik sisteminde bu yıl
Sağlık Uygulama Tebliği ile önemli adımlar atıldığını söyledi. Çelik, şöyle konuştu:
''1 Ocak 2008'den itibaren yatan hastalara tıbbi malzeme, ilaç, laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri temini hastanelerce sağlanacak. Hasta sahipleri hastalarıyla uğraşırken tıbbi malzeme teminiyle uğraşmak gibi bir sorunla karşı karşıya kalmayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yarından itibaren muhatabı hastaneler olacak. Artık vatandaşlar bu çileden, sıkıntıdan, koşturmadan kurtulmuş olacak.
Bir geçiş süreci de söz konusudur. Hastanelerin gerekli tedbirleri almış olması gerekiyor. Bu konuda bir aksama söz konusu olursa yapılacak ödemenin, malzeme alımıyla ilgili harcamanın faturası bize ulaştığında kurum tarafından hemen ödenecektir. Bu ödemeler sonra hastanelerin alacağından mahsup edilecektir. Buradaki temel amaç, vatandaşların mağduriyetinin ortadan kaldırılmasıdır.''
''Yeni yılda sağlık karneleri artık kalkıyor'' diyen Faruk Çelik, halen 12 milyon sağlık karnesinin işlem gördüğünü, bunlardan ilk etapta, SSK emeklilerine ait olan 4 buçuk milyon sağlık karnesinin yarından itibaren tarihe karışacağını bildirdi. Çelik, bu vatandaşların tüm sağlık işlemlerini yarından itibaren TC
Kimlik Numarası ile yapabileceklerini, bundan başka bir şeye ihtiyaç duyulmayacağını kaydetti.
Faruk Çelik, önümüzdeki süreçte sağlık karnelerinin tümüyle tarihe karışacağını söyledi.
-''AKILLI KART'' DÖNEMİ-
Sağlık karneleriyle ilgili
uygulamanın bir denetimi de beraberinde getireceğini anlatan Çelik, denetimlerin ''akıllı
kartla'' gerçekleştirileceğini ifade etti.
Çelik, sosyal
sigortalar alanında bugüne kadar yaşana bir
takım olumsuzlukların ortadan kaldırılması açısından ''akıllı kart'' uygulamasının önemli olduğunu vurgulayarak, kartta sigortalının nüfus, sosyal güvenlik ve sağlık bilgilerinin bulunacağını bildirdi.
Akıllı kartın, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarıyla birlikte işlem göreceğini dile getiren Çelik, bu bakanlıkların
teknik çalışmalarını bitirmesiyle kartla ilgili çalışmaların tamamlanacağını kaydetti.
Çelik, ''
Şubat ayı sonunda 'akıllı kart' uygulamasına geçilecek ve böylece daha sağlıklı bir
hizmet sunumu ortamı, her türlü şaibeden uzak bir hizmet ortamına kavuşmuş olacağız'' dedi.
Faruk Çelik ayrıca, 18 Ocak 2008'den itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle ''geçici iş göremezlik ödeneği''nin ödenmesi konusunda kuyruklara son verileceğini bildirdi. Çelik, söz konusu ödemelerin bu tarihten sonra PTT ve bankalar aracılığıyla yapılacağını belirtti. Yılda 1 milyon 800 bin
ödenek uygulamasının gerçekleştirildiğini anlatan Çelik, her yıl ödenekten yararlanan yaklaşık 1 milyon 400 bin kişinin bundan böyle kuyruklarda beklemeyeceğini söyledi.
Bakan Çelik ayrıca, Bağ-Kur'dan sigortalıların
vergi kayıtlarının istenmesi uygulamasına da 1 Ocak 2008'den itibaren son verileceğini kaydetti.
Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik ve sigorta işlemleri yürütülürken vergi dairelerine gitmek zorunda kaldıklarını anlatan Çelik, bu bilgilerin bilgi-işlemde görüntülenmesiyle vatandaşların gidiş-gelişinin ve kırtasiyeciliğin ortadan kalkacağını ifade etti.
AA