Su aboneleri son günlerde ortak bir şikayeti var: “Su sayacı parası”.Şikayetvar’ın haberine göre; belediyeler su sayaçlarını değiştirerek ön ödemeli su sayacına geçirerek abonelerinden 300 TL’ye varan su sayacı parası almaya başladı. Elektrik dağıtım şirketlerinin değiştirilen sayaçlar için abonelerden para alması büyük tepkilere neden olmuştu.
Birçok belediye su abonelerinde ön ödemeli sayaç dönemini başlattı. Uygulamanın başlamasıyla birlikte birçok abonenin su sayacının habersiz değiştirilmesi ve sayaçlarda görülen arızalar "sayaç değiştirmeye zorlama mı var?" şüphesini beraberinde getirdi. Benzer şikayetler elektrik dağıtım şirketlerince değiştirilen elektrik sayaçları için de gelmişti. Değiştirilen sayaçlar için abonelerden para alması tepkilere neden olunca geri adım atıldı. 2014'ten itibaren elektrik sayaçlarının bakım ve değişimi için abonelerden hiçbir ücret alınmayacak. Su sayaçlarının değiştirilmesinde ücretin vatandaşlardan alınıp alınmayacağını ise zaman gösterecek. İşte su sayacı değişim ücretine tepkiler Şikayetvar’a şöyle yansıdı:
“Su sayaçları Zorla Takıldı”
“1 sene öncesine kadar normal saat uygulaması vardı. Fakat güya kaçak su oranını azaltmak için belediyenin aldığı bir kararla normal çalışan su saatleri değiştirilip yerine ön ödemeli elektronik su saatleri zorla takıldı. Üstelik bu su saatleri piyasa fiyatının oldukça üstünde bir rakamla 300 TL'ye halka verildi. Piyasada bu saatler 60-70 TL’ye satılıyormuş. 300 TL’yi 36 ay taksitle faturamıza yansıttılar. Bizler bu saat uygulamasına karşı çıkıyor ve eski saat uygulamasına geçilmesini istiyoruz.”
Su Faturaları Kabardı
“Belediyesinin uygulamaya koyduğu yeni binalara taktırılan elektronik su sayaçlarıyla ilgili 2 şikayetim var. Birincisi su sayaçları için yeni bina sahiplerinden abonelik ücreti+ elektronik su sayaç ücreti olarak toplam 250 TL ücret alınmıştır. Belediyenin zorunlu olarak 200 TL'ye aldığı bu elektronik su sayaçları vatandaşa hiç bir avantaj sağlamamaktadır. Eski tip sayaç 30 TL iken vatandaşa 200 TL'lik sayaç aldırılmaktadır. İkincisi bu su sayaçlara takılan elektronik ön ödeme kartına sadece belediye içinde para yükletilebilmektedir. Daha önceki sistemde su faturası belediye web sayfasından ödenebilinirken artık buda mümkün değildir. İşimizi bırakıp belediyeye su faturası yatırmaya gidiyoruz.”
Su Sayacı Şartı Kızdırdı!
“Bina oturma ruhsat alım işlemlerini yaparken şu işlemlerini yaparken görevli memurların mevcut saati sokup akıllı saat takıldığı takdirde işlemlerin yapılacağı görevlilerce tarafıma tebliğ edildi.Böyle bir uygulamanın da belediyenin encümen kararı olduğu, saatinde takılmadığında diğer işlemlerin yapılamayacağından belediye su işlerinin karşısında anlaşma sağladı.”
Su Faturalarındaki Kızdıran Kalemler
Daha önce şikayet edilen faturayı kabartan nedenler ve kalemler ise şöyleydi:
*Şubeyolu ücreti: Normal fatura çıkan tüketicilerden her ay 1.27 TL, kullanılmayan sayaçlar için ise 7 ayda bir 8.89 TL ücret alınmaktadır.
*Açma kapama ücreti: Faturasını ödeyemediği için su sayacı mühürlenen abonelerden alınan ücret.
*Fatura bedeli: Su faturalarına yansıtılan 1 TL gibi fatura bedeli yansıtıldı.
* Sıvı atık bedeli: Su faturalarına evlerimizdeki aylık çöp için evsel katı atık adı adlında bir ücret yansırken atık su bedeli kimi belediyelerce “sıvı atık bedeli” olarak değiştirildi. Buna göre atıklardan alınan “katı,sıvı ve evsel atık bedeli” ile atıkları altından değerli hale geldi.
*Okuma bedeli: Elektrikten sonra su faturalarında da sayaç okuma bedeli yansıtıldı.
*Sayaç kontrol bedeli: Sayaçlarının arızalı olup olmadığını merak eden tüketiciler sayaç kontrol bedeli ödemek zorunda kaldı.
* Katı atık yönetim sistemi ücreti: Su tüketimi olan ya da olmayan aboneye katı atık yönetim sistemi ücreti kesilsi.
*Kanal kullanım ücreti: Su faturalarında da katı atık yönetim sistemi ücretinin yanı sıra kanal kullanım ücretinin yansıtılması tepkilere neden oldu.
*Bozuk sayaçlar: Ev ve iş yerlerine gelen yüksek faturalar yeni bir arızayı daha ortaya çıkardı. Elektrik ve doğalgaz sayacındaki hatalar şimdi de su sayaçlarında. Su sayaçları ya aylardır tüketim yokmuş gibi gösteriyor ya da ton ton fazla su tüketimi çıkarıyor.
*Şantiye hesaplaması: Faturalarındaki ayrıntıya dikkat etmeyen birçok vatandaşın su tüketimi şantiye su tarifesinden hesaplanıyor. Örneğin konutların su kullanım tutarları m3’ü 3,31 TL’den ücretlendirilirken konut inşaatı şantiye kullanımları 4,11 TL’den ücretlendiriliyor. Buna göre vatandaş bir m3’de 0,8 TL farkı fazladan ödüyor.
Kaynak: www.sikayetvar.com