TÜİK enflasyon rakamlarında hile mi yaptı?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun, enflasyonu gerçekten daha düşük gösterdiği ortaya çıktı.

TÜİK enflasyon rakamlarında hile mi yaptı?

Kurumun halktan gizlediği verilere göre enflasyon yüzde 8.2 değil, yüzde 13 seviyesinde.

Hükümet tarafından açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Devletin resmi kurumu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, enflasyon oranlarının gerçek fiyat artışını yansıtmadığını ortaya koydu.

2014 yılı için açıklanan yüzde 8.17’lik enflasyon gerçekte en az yüzde 13 dolaylarında. Bu da yıllardır enflasyon oranında zam alan milyonlarca memur ve asgari ücretlinin hükümet tarafından kandırıldığı anlamına geliyor.

GAZ VE ELEKTRİKTE

TÜİK’in açıkladığı gıda, kira, ulaştırma, haberleşme, elektrik ve doğalgazdaki fiyat artışları gerçeği yansıtmıyor. TÜİK geçen yıl elektrik, doğalgaz ve suyun fiyatının yüzde 6.8 arttığını açıkladı. Ancak geçen yıl elektrik ve doğalgaza yüzde 9.1 oranında zam geldi. Su faturasındaki artış ise yüzde 10.7 olarak hesaplandı. Bu grup içindeki ürünlerin fiyatı ortalama yüzde 9-10 oranında artarken TÜİK’in açıkladığı yüzde 6.8 kafaları karıştırdı.

ULAŞTIRMADA DEV YALAN

Devletin resmi kurumu TÜİK, 2014 yılında ulaşım ücretlerinin sadece yüzde 2 arttığını bildirdi. Ancak geçen yıl metroya yüzde 10, tramvaya yüzde 17, belediye otobüsüne yüzde 7.2, dolmuşa yüzde 6,5 zam geldi. Vapur (şehir içi) yüzde 49.7 ile zam rekoru kırdı. Şehirlerarası otobüs yüzde 11.3, şehirlerarası tren yüzde 6, servis yüzde 5.5, taksi yüzde 6.1, artış gösterdi. Bu zamları kurumun kendi hazırladığı iç yazışmalarda doğruluyor. Hal böyle iken ulaştırma harcamalarının yüzde 2 arttığını ileri süren TÜİK, bilerek ve isteyerek kamuoyunu yanıltıyor.

HABERLEŞMEDE BÜYÜK SKANDAL

Resmi verilere göre 2014 yılında haberleşme ücretleri yüzde 1.6 artış gösterdi. Ancak TÜİK’in kamuoyuna açıklamadığı kendi verilerine göre mektup gönderme yüzde 13.5, koli gönderme yüzde 15.5, cep telefonu yüzde 64.8, SIM kart yüzde 17.1, telefon onarımı yüzde 35.7, cep görüşmesi yüzde 18 ve internet yüzde 17.3 oranında artış gösterdi.

HESAPLAMADA HİLE KUŞKUSU

AKP yönetiminin düşük göstererek vatandaşı yanılttığı enflasyon oranları milyonlarca kişinin satın alma gücüne darbe vuruyor. Salam, sosis, sucuk, pastırma, pasta, baklava, çikolata gibi bu grubun eskiden beri çok az tükettiği ve yüzde 20 ile yüzde 110 arasındaki fiyat artışları nedeniyle artık bu grup tarafından tüketilemeyen badem, ceviz, fındık, kuru kayısı gibi ürünlerin dışlandığı bir gıda paketinin yani vazgeçilemeyen temel gıda ürünlerinden oluşan bir sepetin yıllık fiyat artışı oranı yüzde 16 üzerinde. Halbuki gıda enflasyonu yüzde 12.73, olarak hesaplandı. Bu fiyat artışı dar gelirli geniş bir kesimin gıda fiyat artışını yansıtmıyor.

ENFLASYON MİNİMUM YÜZDE 13

Sadece dar gelirliler tarafından tüketilen/kullanılan gıda ürünlerinin, alkollü içecek ve tütün ürünlerinin giyim ve ayakkabının, konut, su, elektrik ve doğalgazın, mobilya ve ev aletlerinin sağlık harcamalarının ulaştırma, haberleşme, eğlence ve kültür harcamalarının, eğitim harcamalarının lokanta ve otel hizmetleri ile çeşitli mal ve hizmetlerin hesaba katıldığı bir enflasyon oranının minimum yüzde 13 olacağı hesaplanıyor. Söz konusu hesaplama yapılırken ürün gruplarının bu kesimin enflasyon sepeti içindeki ağırlıkları dikkate alınıyor.

KİRA % 200 ARTTI

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre kira fiyat artışları geçen yıl sadece yüzde 7.05... Ancak Suriye’den gelen sığınmacılar Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay başta olmak üzere İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde enflasyonu ciddi miktarda artırdı. Özellikle belli bölgelerde kiraların 2 ila 3 kat arası arttığı (yüzde 200-300) halde, ülke genelinde kira fiyat artışının sadece yüzde 7.05 oranında artması pek mümkün görünmüyor.

(Millet)
<< Önceki Haber TÜİK enflasyon rakamlarında hile mi yaptı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER