14-20 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 'Dünya
Ticaret Köprüsü' programında 2 bin 200
işadamı 100 bini aşkın iş görüşmesi yapacak. 398 standın tümünü şimdiden kiraya veren
TUSKON, 7 milyar dolarlık iş bağlantısı hedefliyor.
Düzenlediği
dış ticaret köprüsü toplantılarıyla işadamlarının yurtdışına açılmasına büyük katkı sağlayan
Türkiye İşadamları ve
Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) yeni bir buluşmaya daha hazırlanıyor. 14-20 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek 'Dünya Ticaret Köprüleri' programıyla TUSKON, kendi rekorunu kıracak. 135 ülkeden 2 bin 200'ü aşkın üst düzey işadamının katılacağı organizasyonda 100 bin iş görüşmesi ve yaklaşık 7 milyar dolarlık iş bağlantısına
imza atılması hedefleniyor.
Programda işadamlarının
yabancı meslektaşlarıyla bire bir görüşebilmesi için dünyada ilk defa 'stant randevu' sistemi uygulanacak. 398 standın tümü şimdiden kiralandı.
İstanbul Sütlüce Kongre ve
Sergi Salonu'nda gerçekleştirilecek toplantılara İngiltere'den Fransa'ya,
Brezilya'dan Arjantin'e, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Suudi Arabistan'a kadar çok sayıda ülkeden heyetler gelecek. Ayrıca 30 ülkenin dış ticaretten sorumlu bakanları Türkiye'ye gelerek ortak ticaretin artırılması görüş alışverişinde bulunacak. TUSKON Başkanı
Rızanur Meral, zirve öncesi Zaman'a açıklamalarda bulundu. Derneğin Türkiye'nin en önemli
sivil toplum örgütlerinden biri haline geldiğini belirten Meral, ülkenin ticaretine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Zirvenin gerçekleşmesinde Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Türkiye
İhracatçılar Meclisi (TİM) yetkililerinin kendilerine büyük
destek verdiğini vurgulayan Başkan Meral, "Biz dünyada eşine az rastlanır bir
takım çalışması yürütüyoruz.
Kamu kurumları, devlet, hükümet ve STK'lar taşın altına elini koydu. Bu başarı ortaya çıktı." dedi.
Etkinlik öncesindeki tüm stantların tutulduğunu anlatan TUSKON Başkanı, bu çerçevede Türk ürünlerinin direkt yabancı
firmaların beğenisine sunulacağını ifade etti. Geçen yıl Türkiye'den 3 bin firmanın zirveye katıldığını hatırlatan Meral, bu sene rakamı 1.200 ile sınırlı tuttuklarını kaydetti. Konfederasyon, önceki yıllarda Türk firmaları için kontenjan sınırlamasına gerek duymuyordu.
Rızanur Meral, bu yıl ise yoğun talep sebebiyle her vilayet için yalnızca 15 firmaya izin verildiğini aktardı. Program kapsamında bin 600 tercüman görev alacak. İşadamlarının ikili görüşmeleri, 38 farklı dile tercüme edilecek.
Türkiye'ye gelecek yabancı konuklar, 62 vilayeti ziyaret ederek yatırım imkânları konusunda incelemelerde bulunacak. Üst düzey yabancı işadamları, Türk meslektaşlarının evlerinde
misafir olacak. Bu sayede konuklar, Türk örf ve âdetlerini yakından tanıma fırsatı bulacak.
Erzurum ve Erzincan'daki
kalkınma ajanslarının yabancı grupları bölgelerine davet ettiğini dile getiren Rızanur Meral, bunun yanında birçok vilayetin yöneticisinin de işadamlarına bölgelerindeki yatırım imkânlarını göstermek için ricada bulunduklarını sözlerine ekledi.
Türkiye'ye gelecek yüzlerce firma arasında Brezilya,
Kolombiya, Peru ve Arjantin'den cirosu milyar dolarları bulan gruplar da bulunuyor. Bu şirketler Türkiye'de hem ikili görüşmelerde bulunacak hem de yeni yatırımlar konusunda zemin arayacak. Yabancı devletler özellikle
kimya,
gıda, hazır
giyim,
demir çelik, otomotiv ve medikal ekipmanlar konusunda Türk şirketlerinin kapısını çalacak. Bunun yanı sıra
Romanyalı bir firma, Şanlıurfa'da alüminyum
profil fabrikası kurmak için Türk bir girişimcinin kapısını çalacak. Başka bir Romanya firması ise kurduğu bir hastanenin içini Türkiye'den donatmak için uygun görüşmelerde bulunacak. Elinde 4 bin civarında toplu konut projesi bulunan Suudi Arabistanlı bir firma da, görüşme için Türkiye'ye gelecek.
ZAMAN