Tarladan sofraya '
gıda güvenliği' sloganıyla başlatılan iyi tarım
uygulamaları (İTU) kapsamında dekar başı verilen 18 TL'lik
destek kaldırıldı. Geçen yıl çıkarılan uygulamadan
tarla çıkartılarak sadece
sera ve bahçe destek kapsamında bırakıldı.
Bahçede ise
meyve ve
sebzede verilen 18 liralık destek 15 liraya düşürüldü. Çiftçi, destekten yararlanmak için ciddi masraflar yaptığına dikkat çekerek konuyu mahkemeye taşıyor.
Türkiye'de
Avrupa standartlarında
üretim yapılması ve tarladan sofra aşamasına kadar
kayıt altında tutulan tarımsal uygulamaların desteklenmesi amacıyla geçen yıl başlatılan çalışmanın çerçevesi daraltıldı. Çiftçiye tarlada dekar başına verilen parasal destek bu yıl verilmeyecek. Çiftçiler konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.
Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Mutlu Doğru, bu destekten faydalanabilmek için zorlu bir denetim sürecinden geçtiğini hatırlatarak, üreticinin ciddi yatırımlar yaptığını söyledi. Doğru, "Çiftliğinde
gübre deposuyla ilaç deposunu ayrı yapması istenirken, eğer çiftlikte
trafo varsa
işçi güvenliği açısından etrafının telle kapatılmasını dahi içeriyor. Uygulama kapsamında ayrıca tarlaya atılan her şeyin kayıt altında tutulmasını sağlanıyor.
İlaç ve gübrenin yanı sıra su ve
toprak analizlerinin yapılması isteniyor. Çiftçi İyi
Tarım Belgesi alabilmek için
belgeyi veren kuruluşlara para ödüyor. Denetçiler gelip çiftlikte arazilerde yaptığı incelemelerde onay verirse
çiftçi bu desteklerden yararlanabiliyordu." şeklinde üreticinin yaşadığı süreci anlattı. Çiftçinin bu belgeyi alabilmek için ciddi masraf yaptığını anlatan Doğru, "İyi tarım uygulaması geçen yıl çıktı. Tarla ve bahçe de dekara 18 TL verilecekti. Bu bir tebliğle açıklandı. Bu sene yeni bir tebliğle sadece sera ve bahçe de verileceği duyuruldu. Tarlada kalktı. Bahçede ise meyve ve sebzede verilen 18 liralık destek 15 liraya düşürüldü. Bu uygulamanın meraların dahi iyi tarım kapsamında gösterilmesi gibi suiistimaller nedeniyle kalktığını düşünüyoruz." şeklinde konuştu. Doğru, bu desteğin Türkiye'de AB standartlarında üretim yapan çiftçiden esirgenmemesi gerektiğini dile getirdi. AB'ye giriş süresince bu uygulamalara zaten geçilmesi gerektiğine işaret eden Doğru, "AB'deki bütün işletmelerde iyi tarım uygulaması belgeleri var. Her şey kayıt altına alınıyor. Ne kadar gübre kullandığı, ne kadar ilaç atıldığı biliniyor. Hepsi analizden geçiyor. Türkiye'de bu desteğin bir kaç yıl sürmesi gerekiyor. Eğer bu uygulamada bir suiistimal varsa çiftçi cezalandırılmamalı. Belge veren kuruluşları çok iyi denetlemeli. Tarım Bakanlığı'nda İyİ Tarım Daire Başkanlığı, çok iyi denetim yapmalı. Belge veren kuruluşlar da bir suiistimale rastlanırsa en ufak bir yanlışta da belge verme yetkisini iptal etmeli. Çiftçiyi cezalandıracağımıza denetleyen firmayı yasaklamak lazım." şeklinde konuştu.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise desteğin önce 20 TL sonra da 18 TL'ye düşürüldüğünü belirterek "En son değişiklikle destek 15 TL'ye düşürülmüş. Bu desteğin iyi tarımı
teşvik için biraz daha sürmesi gerekiyordu. Çiftçilerimizin iyi tarım yapması için bu destek önemli." dedi. Çiftçilerin ise iyi tarımı, para desteği için yapmaması gerektiğine dikkat çeken Girmen, "İyi tarım yapmak için biraz
emek gerekiyor. Üreticinin ürettiğini a'dan z'ye kayıt altına alınmasını kapsıyor.
Çevre ve insan sağlığı açısından yapılması gerekenler iyi tarımla yapılıyor. Dekar başına verilen bu teşvik devam etmeli."
ÇİFTÇİYE VERİLEN BAZI DESTEKLER
Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerden İyi Tarım Uygulamaları yapan
meyve sebze üreten üreticilere dekara 15 TL destekleme ödemesi yapılıyor. Örtü altında iyi tarım uygulamaları yapan ÇKS'ye kayıtlı, meyve sebze üreten üreticilere dekara 75TL. Bambus arısı kullanımı desteği koloni başına 50 TL. Tarımsal Danışmanlık hizmeti alan üreticilere yıllık 225 TL, virüsten ari
sertifikalı meyve fidanı ile bahçe tesis eden üreticilere dekara 180 TL, narenciye, yarı bodur ve tam bodur meyve fidanı ile bahçe tesis eden üreticilere ve narenciye bahçelerinde aşılama ile çeşit değiştiren üreticilere dekara 135 TL, Zeytin ( Gemlik hariç) fidanı ile bahçe tesis eden üreticilere dekara 90 TL, Diğer meyve türleri ile bahçe ve bağ tesis eden üreticilere dekara 108 TL, Sertifikalı Antepfıstığı anacı ile bahçe tesis eden üreticilere dekara 27 TL, ÇKS'ye kayıtlı yaş meyve sebze, fide, fidancılık ve çay üretimi yapan üreticilere mazot-gübre desteği olarak dekara 6.75 TL, Süs bitkileri üretimi yapan üreticilere mazot-gübre desteği dekara 4.5 TL, Toprak analizi yaptıranlara dekara 2.25 TL destekleme ödemesinin yanı sıra iyi tarım uygulamaları yapan üreticilerin sertifika ve laboratuar analiz giderlerinin yüzde 50'sinin destek olarak üreticiye ödeme yapılması.
(CİHAN)