Yılın ilk yarısında,
Rusya pazarına ihracat yapma hazırlığıyla yüzde 5 ila 10 arasında fazla
üretim yapan
tavuk üreticileri, rotayı
İran'a çevirdi.
Beyaz Et ve Damızlıkçıları Derneği Başkanı Zuhal Daştan, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, 'Rusya pazarına et satarız' ümidiyle yüzde 5 ila 10 arasında fazla bir üretim yaptıklarını, ancak Rusya'nın bu malı almadığını söyledi.
Rusya'ya şimdiye kadar 1 kilo bile tavuk satamadıklarını kaydeden Daştan, ihracat bağlantısını yapan bir firmanın ilk
konteynerini bugün yola çıkaracağını ifade etti. Daştan, "Bu, sanırım Rusya'ya gönderilecek ilk ve son konteyner olacak. Bu konteynerin bağlantısını yapan bir üyemiz parasını 15-20 gün önce almış. Bu konteynerin tüm bağlantıları rezarvasyonları yapılmış. Konteyner bugün yola çıkacak." dedi.
ABD'nin, kilosu 1.45
Dolara Rusya'ya mal teslim ettiğini dile getiren Daştan, Rusya'nın da kendilerinden aynı
fiyata mal istediğini belirtti. Rusların, pahalı olduğu gerekçesiyle Türkiye'den mal almadığını söyleyen Daştan, şöyle konuştu: "Rusya ile ABD arasındaki anlaşmazlıklar bertaraf edilmiş ki Rusya, Türkiye'den ben almam bu fiyata diyor. Rusya'nın dediği fiyata Türkiye'de hayalini bile kuramadığımız bir
tanıtım fiyatı. Bizim verdiğimiz fiyat kilosu 1.65 Dolar. Yol masrafıyla birlikte 2.60 liraya geliyor. Arkadaşlar bu fiyata mal veriyor. Adam diyor ki pahalısın. ABD 1.45'e Rusya'ya mal teslim ediyor. Biz de 1.65'e önce tanısınlar da sonra istediğimiz 1.80'e, 1.90'a, 2.00'ye çıkar diye
ümit ederken, adam bizden çok pahalı bir daha almam diyor. ABD'lilerin verdiği fiyattan mal istiyorlar. Biz bu fiyata veremiyoruz. 1.65'e bile tanıtım için veriyoruz."
Rusya'ya ihracat beklentisiyle üretilen malın iç piyasaya sunulduğunu anlatan Daştan, sektörün ihracatta rotasını İran'a çevirdiğini ifade etti. İran'a yakın zamanda ihracatın başlayacağını dile getiren Daştan, "İran ile görüşmeler var. İranlılar, bugün yarın tavuk almaya başlayacaklar.
Irak'a ayda 5 bin ila 6 bin ton civarında piliç satıyoruz. Biz onları seviyoruz, onlar bizi seviyor. Irak, bizim devamlı müşterimiz olur, Rusya olmaz. Iraklılar, seve seve 200 dolar fazla vererek Türk pilicini alıyor.
Helal kesim çünkü." diye konuştu.
"RUSYA'DAN KAYAN PAZARI İRAN VE IRAK'TA DEĞERLENDİREBİLİRİZ"
Şen Piliç Yönetim Kurulu Başkanı
Haşim Gürdamar da Rusya pazarına hiç ihracat yapılamadığını söyledi. ABD ile Rusya'nın tavuk eti ihracatında yeniden anlaştığını dile getiren Gürdamar, şunları ifade etti:
"Zaten büyük bir miktar veremezdik. 500 bin ton hayaldi. Belki 50 bin ila 100 bin ton verilebilirdi.
Gümrük nedeniyle fiyatlarımız tutmadı. Şu sıra İran'dan bir talep var. Ciddi araştırmalar ve bağlantılar var. Neticesi ne olacak onu bilemiyoruz. Türkiye'nin üretiğinin yüzde 10'unu İran'a satabilsek çok büyük bir rahatlık olur. Yıllık olarak 100 bin ton İran'a, 100 bin ton Irak'a satabilsek büyük bir rahatlama olur. Rusya'dan kayan bu pazarı İran ve Irak'ta değerlendirebiliriz."