Nisan ayında
tüketici enflasyonu yüzde 1,34 artarken,
giyim ve
ayakkabı ana harcama grubunda yüzde 9,19 arttı. Bu artış
sektör temsilcileri tarafından yeni
sezon malları nedeniyle düzeltme olarak yorumlandı . Ancak, önceki gün açıklanan mayıs ayı enflasyonu ise hazırgiyimdeki enflasyon patlamasının devam ettiğini gösterdi
Mayısta enflasyon genel olarak yüzde 1,88 artarken, giyim ve ayakkabı grubunda
fiyatlar yüzde 10,88 gibi
rekor bir oranda arttı... Bu ana harcama grubundaki artışlar, mayıs ayında yıllık rakamın da yüzde 9.86’ye tırmanmasında etkili oldu. Yıllık hedefin yüzde 5 olduğu düşünüldüğünde, mayıs ayındaki sapmanın boyutları daha iyi ortaya çıkıyor.
Öte yandan, bilindiği gibi şubat ayında
tekstil ve hazırgiyimde KDV oranları yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Bu
indirim, zor durumdaki sektörün önemli isteklerinden biriydi. İndirim sektörü önemli ölçüde rahatlattı ve iç piyasada canlanmaya neden oldu. Ancak görünen o ki, bu canlanma ve talep artışı aynı zamanda zamları da peşinden getirdi. Bu noktada, mayıs ayı enflasyonunu yorumlayan sektör temsilcileri ise ikiye bölündü:
SEKTÖR DİBE VURMUŞTU
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Aynur
Bektaş: “Hazırgiyim pazarı 2005’te yüzde 12 daralmıştı. Sektör kârsız çalışıyordu ve dibe vurmuştu. Ancak son dönemde piyasanın canlanması talep artışını getirdi. Bu nedenle de, bugün fiyatlar olması gereken seviyeye geldi. Bu fırsatçılık değildir. Zaten hazırgiyim sektörüyle ilgili enflasyonun bu kadar çok düşmesi normal değildi. Son bir yıllık rakamlar da bunu söylüyor. Bu düşüş yavaş yavaş olsaydı daha iyi olurdu. Bundan sonra temmuzda talepte azalma olacağını, ağustosta da piyasanın soğumaya başlayacağını düşünüyorum. ”
FİYATLAR DEĞİŞMEDİ
İstanbul Hazırgiyim İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu: “Hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar
üretim maliyetlerine yansıdı. Ayrıca durgunluk nedeniyle sabit giderler arttı. Bu durumda giderler maliyetlere yansıdı. Ancak
giyside sezon mart ayında açılır. İlkbahar ve yaz koleksiyonları martta belirlenir. Bu dönemde yapılan perakende fiyatları nisan ve mayıs ayında da değişmez. TÜİK’in giysi fiyatlarındaki artışlar oldukça ilginç. Acaba rakamları nereden aldı?
Çarşı pazardan mı yoksa imalatçılardan mı aldı bu çok önemli. Birleşik Markalar Derneği ve TGSD’yi de yakından takip ediyoruz Buranın üyeleri de herhangi bir fiyat artışına gitmedi.”
FIRSATÇILAR ZAM GİYDİRDİ
Tekstil ve hazırgiyim
ürünlerine yapılan zamlar vatandaşı ve tekstil üreticilerini tedirgin etti. İstanbul’un tekstil
satış noktalarından Merter ve Laleli’deki ürün fiyatlarının yüksekliği esnafın kan ağlamasına neden olurken, vatandaşlar da zam yapan firmaları fırsatçılıkla suçladı. Vatandaş ve esnafın yapılan zamma tepkileri şöyle:
Deniz Karaçay (Ercanlar Tekstil
Pazarlama Müdürü): Son bir aydır tekstil piyasası artan fiyatlar yüzünden kan ağlıyor. Daha önce 7.5 YTL’den sattığımız pantolon 13 YTL oldu.
Dolar ve eurodaki artış tekstil ürünlerinin fiyatlarını tetikledi.
Olgun Yave (Kale Tekstil Sahibi): Artan fiyatlar yüzünden işlerimiz iyi değil. Tekstil hammadesi üreten firmaların fiyat artırması bizim gibi satıcı firmaları olumsuz etkiledi. Fiyatlar bir an önce revize edilmeli.
Berrin Azim (Ev hanımı): Dövizdeki artış en çok tekstilcileri sevindirmiştir. Ne kadar iş yok diye kan ağlasalar da inanmıyorum. Olan vatandaşın kesesine oluyor.
Hükümetimiz bu tip çarpık kazançlara dur demeli. Yoksa halkın hali perişan olur.
Selda
Ünal (Ev hanımı): Tekstilcilerin enflasyonun üzerinde ürünlerine zam yapması fırsatçılıktır. Bu tip zamların önü alınmalı. Tekstil üreticileri halkın sesini duyarak fiyatları aşağıya çekmeli.
Perihan
Akaydın (Ev hanımı):
Enflasyonun üzerinde zam yapılarak halkın karşısına çıkan üreticiler vatandaşa haksızlık yapıyor. Yapılan zam derhal geri çekilmeli. Vatandaşı aptal yerine koymaya kimsenin hakkı yok.
Tüketici dernekleri olaya el koyarak bu işin düzeltilmesini sağlamalı.
BUGÜN