- Hamidiye Köprüsü hayali 3'üncü kez gerçek oldu...
- Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katıldı.
Proje yeni fakat aslında fikir oldukça eskiye dayanıyor. 1900 yılında Osmanlı Padişahı II Abdülhamit, Fransız mimara köprüyü bile çizdirmişti
Mega projeler dört bir yanımızı sarmış durumda. Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin ihtiyaçları her geçen gün artarken bugün temel atma töreni yapılacak olan 3. Köprü, 3. Havalimanı, Marmaray ve İstanbul’a yerli Disneyland gibi projeler Türkiye’nin gündemini meşgul ediyor. Ama bu projeler sadece 2000’lerde konuşulan veya bu döneme özgü şeyler değil. Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre,19. yüzyılın sonu ve 20. Yüzyılın başında da İstanbul dünyanın gözde kentleri arasında bulunuyordu. O tarihlerde Avrupa’nın nüfusu 1 milyona yakın olan ender kentlerinden sayılan İstanbul için 1900 yılında Fransız Mimar Fernidan Arnoden bir adet boğaz köprüsü tasarladı. Bu köprülerin mimarisinde cami köprü modeli uygulanacaktı. Köprünün üzerinde kubbeler bulunacak ve Sarayburnu-Üsküdar arasında veya Rumeli Hisarı-Kandilli arasına yapılacaktı, ödenek yoktu olmadı. Projeler ödenek yetersizliğinden hayata geçemese de bugün ikisinin yerinde de mega işler yükseldi.
DEVLETİN TEPESİ DE TÖRENE KATILDI
3. köprünün yapımını da içeren ‘’Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Odayeri-Paşaköy Kesimi’’nin temelleri, İstanbul’un fethinin 560. yıl dönümü olan bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle atıldı.
ABD’nin meşhur Golden Gate’i Boğaz’a yapılacaktı
Boğaz’a köprü yapma projesi Cumhuriyet döneminde de gündeme geldi. Nuri Demirağ 1931 yılında boğaz köprüsünün hazırlıklarına başladı. Amerika’dan uzmanlar getirdi. Uzun boylu görüşmeler, etüdler yapıldı. Ve nihayet Amerika’nın San Francisco şehrindeki o zamanın parasıyla yaklaşık 30 milyon dolara mal olan meşhur Golden Gate Köprüsü’nü yapanlarla anlaştı. Aynı düzeni İstanbul’a getirmeyi kabul ettiler. Fakat daha sonra proje dönemin Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya ile aralarındaki anlaşmazlıklar sonucu kabul edilmedi.
Koreli firmalar yapacak
Bugün düzenlenen törenle temeli atılan üçüncü köprü için ihaleyi kazanan IC İctaş-Astaldi ortaklığı Koreli Hyundai ve SK firmalarıyla anlaşmıştı.
İşte Abdülhamit’in Fransız mimara çizdirdiği Boğaz Köprüsü...
Rumelihisarı-Kandilli arasındaki bölgede bugün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yükseliyor. Eğer Arnoden’in projesi hayata geçebilseydi o bölgede yapılacak köprünün adına Sultan İkinci Abdülhamid’in adından hareketle Hamidiye Köprüsü adı verilecekti.