Yeni hazırlanan ‘torba’ya eklenen bir maddeyle işgüvenliği malzemelerini kullanmayan ya da koruyamayan işçi, üç ihtardan sonra tazminat ödenmeksizin işten atılabilecek. Buna karşın işçisini düşünmeyen işverenin cezası ise yarıya düşecek.
Bugün'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, iş kazalarının ve işçi ölümlerinin azaltılması amacıyla hazırlanan yeni düzenlemeye işçilerin tazminatsız olarak işten atılmalarını kolaylaştıracak yeni bir madde eklendi.
Muhalefeti dinlemediler
Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren düzenleme, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu’nda görüşülen, “İş Sağlığı ve Güvenliği ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na eklenen yeni maddelerle yapıldı. AK Partili milletvekillerinin oylarıyla dahil edilen yeni maddelere muhalefetten sert eleştiriler geldi. Ancak muhalefetin gücü oylamada yetersiz kalınca maddeler tasarıya monte edildi.
3 kez uyarı, sonra fesih
Yeni maddeye göre işgüvenliği malzemelerini takmayan, kullanmayan işçiler işveren tarafından 3 kez uyarılacak. Buna rağmen 3’üncü kez ihtar alan işçi, işveren tarafından kıdem tazminatı ödenmeksizin işten atılabilecek. Bu düzenleme 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer alan ve işverenin haklı nedenlerle derhal fesih hakkını düzenleyen 25’inci maddeye yeni fıkranın eklenmesiyle yapılacak.
Baret gitti, kapı göründü
Düzenlemenin Meclis Genel Kurulu’ndan da aynen geçmesi halinde birinci, ikinci ve üçüncü ihtara rağmen örneğin baretini takmayan işçi, İş Kanunu’ndaki haklı fesih maddesi gerekçe gösterilerek işten atılacak. Üstelik işine son verilen işçinin tüm kıdem tazminatı alacağı da yanacak.
Koruyamayanlar da suçlu
Ayrıca işçiler sadece işgüvenlik malzemelerini takmadıkları için değil, ayrıca bu malzemeleri koruyamadıkları gerekçesiyle de aynı şekilde işten atılabilecek. Dolayısıyla örneğin üç defa baretini kaybeden ya da zarar veren işçi de işini kaybedecek.
Kötü niyetlilere kolaylık sağlıyor
Tasarıya eklenen yeni maddeleri sert dille eleştiren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, dünyada işçilerin tazminatsız işten atılmalarına neden olan maddeler azaltılırken, Türkiye’de tam tersine yeni maddeler eklendiğini söyledi.
Yeni maddeyle işçisini tazminatsız olarak işten atmak isteyen kötü niyetli işverenlere daha da kolaylık sağlandığını belirten Özel, çok sayıda işçinin işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti.
İşverenin cezası 500 liraya indirildi
İşçilerin işini kaybetme riski artarken işverenlere ödül gibi ceza indirimi geldi. Aynı düzenlemeye eklenen bir başka maddeyle iş güvenliği tedbirlerini almayan işverenlerin ödeyeceği ceza tutarı bin liradan 500 liraya düşürüldü.