etiket' title='Gümrük haberleri'>Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketicilerin dört gözle beklediği Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarı'sına yönelik açıklamalarda bulundu.
Yoğun çalışma tempoları içinde gündemlerinin ilk sıralarında söz konusu kanun tasarısının olduğunu belirten Hayati Yazıcı, "Bunu komisyondan geçirdik. Aslında Meclis kapanmadan çıkartmayı hedefliyorduk ama bazı noktalar üzerinde çalışmalarımız uzadı. Meclis açılır açılmaz ilk çıkacak kanundan birisi olacağını öngörüyoruz" diye konuştu.
-Tüketicilere hangi hakları getiriyor?
TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edilen söz konusu kanun tasarısına göre, ticari reklamların Reklam Kurulu'nca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, doğru ve dürüst olmaları esas alınacak. Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamayacak.
Satışa sunulan bir seri malın ayıplı olduğunun tespiti, üretiminin veya satışının durdurulması, ayıbın ortadan kaldırılması ve satış amacıyla elinde bulunduranlardan toplatılması için Bakanlık, tüketiciler ya da tüketici örgütleri dava açabilecek. Satışa sunulan seri malın ayıplı olduğunun mahkeme kararı ile tespit edilmesi halinde, mahkeme ayıbın niteliğine göre malın satışını geçici olarak durdurma ya da ayıbı giderme kararları verebilecek.
Gıda ürünü olmamalarına rağmen, sahip oldukları şekil, koku, renk, görünüm, ambalaj, etiket, hacim veya boyutları nedeniyle olduklarından farklı görünen ve bu nedenle tüketiciler, özellikle çocuklar tarafından, gıda ürünleriyle karıştırılarak ağza alınması, emilmesi ya da yutulması halinde boğulma, zehirlenme ya da sindirim sisteminde delinmeye, tıkanmaya yol açabilecek ürünlerin üretilmesi, pazarlanması, ithalatı ve ihracatı yasak olacak.
Öte yandan, tüketici herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden 14 gün, taksitle satış sözleşmesinden de 7 gün içinde cayabilecek.
Ayrıca, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımına tabi olacak. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren 5 yıl olarak uygulanması da tüketicilere sağlanan haklar arasında yer alıyor.