Avrupa'nın cappucino, expresso tarzı
kahvelerini tadan vatandaşa Türk usulü kavrulmuş 'kara çekirdekler' acı gelmeye başladı. Son on yılda Türk kahvesi tüketimi yüzde 20 azaldı.
Türk kahvesinin bir kültür olduğunu belirten
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Gıda Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa
Bayram, bu kültürü uluslararası markalara ve zincirlere feda etmenin yüzyıllar boyu süregelen bir kült
ürün heba edilmesi anlamına geldiğini söyledi.
Araştırmalara göre Türk kahvesi tüketiminin yüzde 18-19 oranında azaldığını bildiren Mustafa Bayram, bu oranın daha da artacağının tahmin edildiğini ifade etti.
Yurtdışı bazlı kahve tüketiminin fazlalaştığına dikkat çeken Bayram, şöyle konuştu: "İthal kahvenin bu kadar yaygınlaşmadığı dönemlerde sıcak içecek olarak tüketilen Türk kahvesi ne yazık ki her yönden yalnız bırakıldı. Türk kahvesi, Avrupa'da cappucino, expresso'ların doğmasına vesile olmasına rağmen bugün bu tür kahve
satış zincirleri altında ezilmeye başladı. Telvesiz ve emeksiz kahve kültürü dönemine geçildi."
Türk kahvesinin uluslararası literatürde üretimi, teknolojik parametrelerinin belirlenmesi ve ürün çeşitliliğinin artırılması konusunda çalışma bulunmadığını vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Bayram, bu konuda şehir efsanelerinin ötesine geçilemediğini kaydetti.
Kaygı verici bu soruna çözüm olarak üniversite bünyesinde yüksek
lisans tezi seviyesinde bir çalışma başlattıklarını dile getirdi. Bayram, yeni araştırma ve geliştirme faaliyetleri yaparak Türk kahvesinin uluslararası arenaya çıkmasını sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
AA