Rus enerji devi
Gazprom'un geçen hafta İtalyan Eni ile
Türkiye'yi by-pass eden ve Karadeniz'den geçerek Bulgaristan'da sonlanan doğalgaz
boru hattı için anlaşması, enerji çevrelerinde
Nabucco projesinin öneminin azalacağı ve Türkiye'nin enerji koridoru olma iddiası zayıflayacak yorumlarına neden olmuştu. Konunun tarafları dün yaptıkları açıklamalarla bu endişelerin yersiz olduğunu savundu.
Türkiye'de İtalyan
Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Bölgede
Petrol ve
Doğalgaz Güvenliği Karmaşası ve Türkiye'nin Rolü" konulu konferansta konuşan ENI ’nin Başkan Yardýmcýsý Maugeri Leonardo, Gazprom ile yapılan anlaşmanın Türkiye ile
Avusturya arasındaki Nabucco projesine alternatif olmadığını savundu ve "2020'ye kadar
Avrupa ’da 150-200 milyar metreküp yeni doğalgaz ihtiyacı doğacak. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için de birçok yeni projenin hayata geçmesi gerekiyor" diye konuştu.
Dış
Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen
Viyana Ekonomi Forumu'nda konuşan OMV
İstanbul Petrol ve Gaz Direktörü Gottfried Steiner de Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının katlanarak arttığını yeni
boru hattı projelerinin sayısının artırılması gerektiğine dikkat çekti. Steiner, "Gazprom ve ENI'nın yeni boru hattı projesinin Nabucco üzerinde olumsuz bir etkisi olacağına inanmıyorum. Avrupa'nın sürekli artan bir gaz ihtiyacı var. 500 milyar metreküpten 800 milyar metrekübe çıktı. Nabucco'nun
teknik kapasitesi ise sadece 30 milyar metreküp. AB'nin daha birçok projeye ihtiyacı var" dedi.
Ortaklar istekli ve güçlü
Enerji Bakanı Güler ise alternatif hatların Nabucco'yu engellemeyeceğini savundu.
Reuters haber ajansına konu hakkında bilgi veren
bakan, Nabucco'da 5 ortağın kararlılığının sürdüğünü, 6'ncı ortak alınmasına ilişkin görüşmelerin de devam ettiğini belirterek "Bölgede doğalgaz projeleri gündeme geliyor. Ancak bunlar Nabucco'nun yapımında engel teşkil etmeyecek" dedi. Gazprom ve başka şirketlerin projede tedarikçi olmasına yönelik teklifleri değerlendirdiklerini söyleyen Güler "Rusya'nın projeye dahil olmaması boru hattını 'yapılamaz' konuma getirmez. Gerçekten güçlü ve istekli 5 ortak var" dedi.
Ancak bazı uzmanlara göre yıllık 30 milyar metreküp gaz
taşıma kapasitesine sahip olacak Gazprom ve Eni'nin projesi olan hattın dengeleri tamamen değiştirebilir. Reuters haber ajansına konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir analist "Eğer Rusya'nın desteği sağlanamazsa Türkiye'nin gündeme getirdiği projeler zarar görmeye başlar. Ayrıca Türkiye'nin izlediği enerji politikalarının çökmeye başladığını söylemek hatalı olmaz" yorumunu yaptı.