Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile görüşen D-8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, D-8 ülkelerinin "ortak otomobil üretmesi ve ortak marka çıkarması" teklifinde bulundu. Bakan Ergün ise bu teklife temkinli yaklaşarak, ortak otomotiv markası üretmek gibi bir hedefin belki hemen gerçekleştirilemeyeceğini belirterek, "Ancak şu anda ihtiyaç varsa ortak motor veya başka aksamlar üretilebilir" dedi.
Bakan Ergün'ün D-8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi'yi kabulüne ilişkin edinilen bilgilere göre, görüşmede D-8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, örgütte öne çıkan konuların sanayi, ticaret ve teknoloji transferinin olduğunu, bu alanlardaki işbirliklerinin organizasyon için hayati bir önem taşıdığını ifade etti.
Musavi, D-8 Örgütünün doğal ve beşeri yönden çok büyük kaynaklara sahip olduğunu ancak daha nitelikli ürünler üretip, bunları daha iyi pazarlamaları ve potansiyellerine yaraşır bir refah düzeyi tutturmaları için üye devletlerin sanayilerinin gelişmiş olmasının şart olduğuna dikkati çekti. Musavi, bunun yolunun da işbirliğinden geçtiğini kaydetti.
Türkiye'nin örgüt içerisindeki en gelişmiş ülke olduğunu, Türkiye'de işlerin iyiye doğru gittiğini ve ekonomisinin sürekli bir gelişim içerisinde olduğunu dile getiren Musavi, bu iyi gelişmelerin aynı zamanda Türkiye'ye bir sorumluluk yüklediğini, Türkiye'ye örgüt içerisinde daha fazla inisiyatif alma noktasında görevler düştüğünü vurguladı.
D-8 Sanayi Bakanları Toplantısı ve Sanayi Çalışma Grupları Toplantılarından da söz eden Musavi, sanayi alanında 12 alt sektörde yapılan toplantıların daha verimli olması açısından bu toplantıların tüm yıla yayılarak daha etkin bir çalışma ortamı oluşturulması gerektiğine dikkati çekti.
Musavi, D-8 ülkelerinin tüketimlerinin çok fazla olduğunu, 1 milyarlık nüfusa tekabül ettiğini de dile getirerek, İran'ın, Malezya'nın, Endonezya'nın ve diğer ülkelerin potansiyellerinin ortak otomobil üretme ve ortak marka çıkarma noktasında yeterli olduğunu, bunun mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.
Ortak otomobil üretilmesi konusunda genel sekreter olarak da elinden geleni yapacağını belirten Musavi, üye ülkelerin de bu oluşuma destek olmalarını istedi.
Ortak otomobil üretme teklifine temkinli yaklaşım
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de, Musavi'nin zor ama önemli bir görevi devraldığını belirterek ancak ülkeler işbirliğine zorlanırsa bu platformun daha verimli bir yer olacağını söyledi.
Musavi'nin "ortak otomobil" önerisine ise Ergün, "Ortak otomotiv markası üretmek gibi bir hedef belki hemen gerçekleştirilemez ancak şu anda ihtiyaç varsa ortak motor veya başka aksamlar üretilebilir. Bunun yerine 2 firmanın ortaklığını sağlayabilirsek, somut işbirlikleri oluşturabilirsek bu daha önemli olacaktır" karşılığını verdi.
AA