Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü, yaklaşık iki ay önce Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde başlanan ''tozlaştırılmış kömürden sentetik gaz üretimi'' uygulamasını, Türkiye'deki tüm resmi ve özel linyit işletmelerinde yaygınlaştırmayı hedefliyor.
AA muhabirine konuşan TKİ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sezgin, TKİ'ye ait tüm sahalarda ve özel sektöre ait sahalarda bu sistemin güzel bir şekilde uygulanmasını hedeflediklerini söyledi. Sezgin, Soma'da, 4 bin kalorilik kaliteli ve kükürt oranı düşük kömürden, BOTAŞ'ın boru hattına verilebilecek şekilde 1-1,5 milyar metreküp sentetik gaz elde etmeyi planladıklarını kaydetti.
TÜRK MÜHENDİSLERİNİN ÜRÜNÜ
Dizaynı ve proje çizimlerini Türk mühendisleri tarafından yapılan sistemin ihalesi 2011'de gerçekleştirilmiş ve ilk tesis Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki TKİ Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesi'nde kurulmuştu.
İLK DENEME BAŞARILI OLDU
Sistemin güvenli olarak hizmete alınması amacıyla TÜBİTAK ile iş birliğine gittiklerini belirten Sezgin, "Kısa sürede tesisi devreye aldık. Aralık 2012'de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımıyla tesisi hizmete açtık. İlk deneme başarılı olunca bundan sonraki süreçte diğer kömürlerimizi de değerlendirmek için çalışma başlattık. Tunçbilek kömürü 3 bin 500 kalori civarında. TKİ'ye ait tüm sahalarda ve özel sektöre ait sahalarda bu sistemin güzel bir şekilde uygulanmasını hedefliyoruz. Çalışmalarımız bu yönde sürüyor'' dedi.
'DOĞALGAZDAN FARKI YOK'
Sıvı yakıt ve gübreye dönüştürmeyle ilgili çalışmalar da yaptıklarına dikkat çeken Sevgin, ''Sentetik gazın doğalgazdan farkı yok. Doğalgaz doğal olarak çıkıyor. Sentetik gaz ise toz kömürün gazlaştırılmasıyla elde ediliyor. Kütahya'nın Tunçbilek beldesinde denemeler yapıyoruz ve aldığımız değerlere bakıyoruz. İki değer var; karbonmonoksit ile hidrojen miktarları. Bunların fazla olması bizim için avantaj. Her denemede bunların arttığını görüyoruz. Daha fazla ekonomik değer elde etmek için bu denemeleri yüzlerce, binlerce kez yapmamız gerekiyor. Buradan beklentimiz; bu teknolojiye Türkiye'nin sahip olması ve kendi elemanlarımızı bu konuda yetiştirmek" dedi.