Hat
boru Genel Müdürü
Mehmet Kılıçlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 yıldan bu yana faaliyet gösteren şirketlerini 1998 yılında modernize ettiklerini ve
Antakya Organize Sanayi Bölgesi'nde 21 bin 500 metre kare kapalı alanda faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
Yaptıkları
üretimin yüzde 70'ini
ihraç ettiklerini ifade eden Kılıçlar,
Avrupa,
Asya ve Afrika'da toplam 25 ülkeye 2009 yılında 25, geçen yıl da 48 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Misyonlarının kaliteli
ürün,
teknik destek, zamanında teslimat ve
satış ile sonrasında dostluk olduğunu vurgulayan Kılıçlar, şöyle devam etti:
''273 çalışanımızla birlikte bulunduğumuz noktadan daha ileri gitmek için çalışıyoruz. Geçen yıl 48 milyon ihracatla TİM'in açıkladığı ilk 500 şirket arasına girdik. Standartlara uygun ve müşteri talepleri doğrultusunda çelik doğalgaz, petrol,
jeotermal boruları, içme suyu,
sondaj, sulama ve kazık boruları üretiminin yanı sıra bu yıl
işletme sermayesi hariç 10 milyon dolar yatırımla plastik boru üretimini de başlattık. Yatırımların faaliyete geçmesiyle 120 bin ton çelik boru imal edebilecek kapasiteye ulaştık. Avrupa, Asya ve Afrika'da 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Amacımız bu sırayı daha yukarılara çıkarmak.''
Yurt içinde 81 ilde çeşitli kamu kurumları, sondajcılar,
çiftçi ve müteahhit
firmalardan oluşan 3 bin 500'den fazla müşteriye
hizmet verdiklerini de ifade eden Kılıçlar, hedeflerinin standartlara uygun ve sertifikalı olarak ürettikleri boruların markasını
yurtiçi ve dışında sürekli kılmak olduğunu kaydetti.
Türkiye'de üretimi yapılmayan ve eksikliği hissedilen kaliteli dikişsiz çelik çekme ve plastik boru üretimini sürdürdüklerini ifade eden Kılıçlar, özellikle jeotermal, petrol ve doğalgaz üretiminde kullanılan muhafaza, üretim ve hat borularında, tedarikiyle stoklaması konusunda piyasada söz sahibi bir firma haline geldiklerini söyledi.
-Avrupa'daki
ekonomik sıkıntı-
Boru imalatı konusunda gerek yurtiçi, gerekse yurt dışında olmak üzere kalite
tescil belgelerinin tamamına sahip olduklarının altını çizen Kılıçlar, yeni yatırımlar konusunda çalışmalar yapmak istediklerini, ancak Avrupa ülkelerinde ve ABD'de yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle yatırımları ertelemek zorunda kaldıklarını belirtti.
Kılıçlar,
Ortadoğu ülkelerinde yaşanan ''Arap Baharı''nın da ihracatlarını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, ''Son dönemde yaşanan siyasi olaylar haliyle ekonomiyi de etkiledi. Bizim ihracat yaptığımız bütün ülkelerde muhataplarımız yönetimler. Yönetimde yaşanan değişimler sorun yaşamamıza neden oluyor, muhatap bulamıyoruz. Bu sorunların çözülmesi halinde ihracat rakamlarımız çok daha fazla olur. Sadece Arap dünyasında değil Avrupa'da yaşanan belirsizlik de ekonomi politikamızı etkiliyor. Umarım yakında bu sorunlar çözülür'' diye konuştu.
Dünya siyasetinde yaşanan bu olumsuzlukların aşılması ile çelik boru konusunda yeni yatırımlar yapmayı hedeflediklerini belirten Kılıçlar, doların 1,55 TL'den 1,90 seviyelerine gelmesinin de yatırımcıları beklemeye aldırdığını ifade etti.
Nitelikli
eleman bulma konusunda sorun yaşadıklarını kaydeden Kılıçlar, bu sorunun çözmek için firmalarının bir okul görevi gördüğünü, yıllardır eleman ihtiyacını kendi bünyelerinde kurdukları sistemle yetiştirerek çözmeye çalıştıklarını söyledi.