Tarım ve
Köyişleri Bakanı
Mehdi Eker, EBK'nın isim hakkını vereceği
satış merkezlerinin açılmasında varoşların
tercih edileceğini söyledi. Eker, "EBK'nın birinci önceliği, kesim yaparak
hayvancılığı
desteklemek. İkincisi ise tüketiciye kaliteli eti uygun
fiyata yedirmek. Yeni açılacak mağazalar ile dar gelirli insanımıza
hijyen ve makul fiyattan et ve et ürünlerini yedirebilmek." dedi.
Bakan Eker, Diyarbakır'da gazetecilere sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Et ve Balık Kurumu'nun 17 şehirde açmayı planladığı 100 satış merkezine etin yüzde 8, et ürünlerinin ise yüzde 15 iskonto ile verileceğini belirten Eker, satışın kurumun belirlediği fiyattan yapılacağını kaydetti.
Tarım Bakanlığı hayvancılığa yönelik yeni bir
destek paketi hazırladı. Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulan proje kapsamında çiftçiye hayvan başına destek verilecek. Örneğin 100 baş hayvanını kesime götüren besiciye, hayvan alma şartıyla belirlenen fiyat üzerinden her baş için ayrı ödeme yapılacak. Eker, üreticinin yem fiyatları ve yüksek fiyattan ahıra hayvan koyma gibi olumsuzluklarla karşılaşabildiğine dikkat çekerek, korumaya alınacağını söyledi. Eker, "Çiftçinin maliyeti ile piyasadaki fiyat arasındaki farkı hesaplıyoruz. Besicilere hayvanlarını kestirmeleri ve yerine ahıra yeni hayvan almaları şartıyla hibe desteği vereceğiz." dedi.
Bakan Eker,
Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda iki hafta önce süt fiyatlarındaki düşüşü masaya yatırdıklarını ve öngörülen tedbirleri anlattıklarını kaydetti. Süt fiyatlarının düşmesinin engellenmesi gerektiğini vurgulayan Eker, "Süt fiyatları sürdürülebilir olmalı. O belirli bir eşiğin altına düşmemeli ki vatandaş süt üretmeye devam etsin. Yoksa dişi hayvanını kesime gönderir. Kısa vadede düzelme olsa da orta ve uzun vadede doğuracak hayvan azalacağı için et verimine olumsuz etki yapar." dedi. Dünyada süt fiyatlarında ciddi düşüş olduğunu aktaran Eker, Türkiye'nin süt tozu yapımını destekleyerek fiyatların fazla düşmesini önlediğini dile getirdi. 1 Şubat'tan itibaren ülkenin bir yılda ihtiyacı olan 18 bin süt tozunu alacaklarını belirten Eker, bunun 180 bin ton süt anlamına geldiğini kaydetti. Bu kapsamda verilecek destek miktarı 54 milyon dolar. Ayrıca gizli hazırlanan
kararname ile piyasadan 200 bin ton süt çekilerek 20 bin ton süt tozu yapılıp,
ihraç edilecek. Bu kalemdeki destek miktarı 60 milyon lira olacak. Toplamda süt fiyatlarının düşüşünü önleme projesi için verilecek destek miktarı 114 milyon lirayı bulacak.
ZAMAN