Taraf Gazetesi yazarı, Ekonomist Süleyman Yaşar enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Türkiye'nin yolsuzluğun ardından yeni bir rekor daha kırdığını ifade etti.
İşte Süleyman Yaşar'ın "Türkiye bir günde iki rekor kırdı" başlıklı o yazısı:
Türkiye gıda fiyat artışında dünya rekorunu kırdı. Dün kırılan ilk rekor, bu dünya gıda fiyat artış rekoru oluyor.
Şöyle ki; dün kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre kasım ayında enflasyon yüzde 0,18 oranında arttı. Böylece yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9,15 oranına yükseldi.
Peki, bu yüksek enflasyonun nedeni ne, sorusu akla gelebilir.
Hemen cevaplayalım; yüksek enflasyonun nedeni bu ülkede gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki hızlı artış oluyor. Ve Türkiye gıda maddeleri enflasyonunda adeta dünya rekorunu kırıyor. Çünkü diğer ülkelerde böyle hızlı gıda fiyat artışı yok.
Nasıl mı kırıyor bu rekoru Türkiye?
Şöyle kırıyor; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada gıda fiyatları geriliyor. FAO 2003 yılı 100 bazlı endeksine göre 2014 Ekim ayında dünya gıda fiyatları 192.3 endeksini gösteriyor. Yani on bir yılda dünya gıda fiyatları yüzde 92,3 oranında artmış oluyor.
Gelelim Türkiye’de gıda fiyatları endeksine...
TÜİK verilerin göre 2003 yılı 100 bazlı gıda fiyatları endeksi ise 2014 yılı kasım ayında 272’ye yükseldi. O hâlde on bir yılda Türkiye’de gıda fiyatlarının yüzde 172 oranında arttığını hemen belirtelim. Bu arada, FAO gıda fiyat endeksinin 2014 yılında sürekli azaldığını ve 200’ün altına gerilediğini söyleyelim.
Peki, ne anlama geliyor bütün bunlar?
Şu anlama geliyor, dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de hızla artıyor. Son on bir yılda Türkiye’de gıda fiyatları dünya gıda fiyatlarının iki katı oldu. Yani Türkiye dünya gıda fiyat artışı rekorunu kırdı diyebiliriz.
Tabii GAP ve Konya Ovası Sulama projeleri bitirileceği yerde, devletin lüks saray yaptırması, lüks uçak almasının gıda fiyatlarını hızla yükselttiğini söylemek herhalde yanlış olmaz.
Gelelim ikinci rekora.
TÜRKİYE YOLSUZLUK ARTIŞINDA DA REKOR KIRDI
Dünya Şeffaflık Örgütü dün 2014 yılı yolsuzluk algılama endeksini yayınladı.
Buna göre Türkiye, yolsuzluk algılamasında geçen yıl 53’üncü sıradayken bu yıl 11 basamak gerileyerek 64’üncü sıraya düştü. Ve bir yılda 11 basamak gerileyerek rekor kırdı adeta. Tabii bu gerilemeyle birlikte Türkiye yolsuzluk algılama endeksinde 63’üncü sırada yer alan Küba’nın altına geriledi.
Bu arada hemen hatırlatalım, 175 ülkeyi kapsayan yolsuzluk algılama endeksinde yolsuzluğun en az yapıldığı ülke birinci sırada yer alan Danimarka, en çok yolsuzluğun yapıldığı ülke ise sonuncu sırada yer alan Somali oluyor. Yine 2014 yolsuzluk endeksinde; Birleşik Arap Emirlikleri 25., Katar 26., Kıbrıs 31.,Polonya’nın 35., İsrail’in 37., Güney Kore 43., Malezya’nın 50., Bahreyn, Ürdün ve Suudi Arabistan’ın 55. sırada yer aldığını belirtelim.
Bu sıralamaya bakınca, Türkiye, Müslümanların çoğunlukla yaşadığı ülkeler arasında da en çok yolsuzluk yapılan ülkeler arasına giriyor. Çünkü pek çok Müslüman ülke Türkiye’den daha temiz görünüyor.