'
Uzan Grubu ile
anlaşmak istiyoruz, görüş bildirin'
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (
TMSF) Başkanı
Ahmet Ertürk,
İmar Bankası'nın içinin boşaltılması sonucu devlete (8.8 milyar YTL'si
vergi borcu) toplam 21 milyar YTL civarında (15 milyar dolar) borcu olan
Uzan Grubu ile anlaşma yapmak için
Maliye'den görüş istediklerini açıkladı.
Ertürk,
yasa değişikliği sonucu, yapılan tahsilatların öncelikle vergi borcuna sayılması nedeni ile grup şirketlerinin
satışından sağlanan paranın Maliye'ye gittiğini, bu yüzden de TMSF'nin gruptan tahsilat yapmamış gözüktüğünü ve anlaşma zemini oluşamadığını belirtti.
TMSF'nin grup ile (diğer
batık banka patronlarıyla yaptığı gibi) anlaşma amacıyla masaya oturamadığını söyleyen Ertürk, tahsilatla ilgili yasa değişikliği istediklerini, bu konuda Uzanlar'ın tezlerini de Maliye'ye iletip görüş beklediklerini söyledi. Ertürk şöyle dedi:
"Oturup konuşacağız ama temelde Cem Uzan'ın söylediği şu; 'Biz borcumuzu ödedik. Elinizdeki satmadığınız diğer varlıkları bize verin, bizi ibra edin, biz de bütün davalarımızdan çekilelim ve bu işi kapatalım.' Tabii burada sorunlar var. Bir, borç kapandı mı, kapanmadı mı? Bunun hesabını yapmamız lazım.
Borç henüz kapanmadı. Ama önemli bir tahsilat oranına ulaştığımız kesin. Hangi
faiz oranının işletileceği konusu var. Tahsilatı cebren yaptık. İcra satışlarıyla yaptık. Tahsilatın nasıl yapıldığı bizim açımızdan önemli."
9 milyar dolar borç kalıyor
Yapılan tahsilatın vergiye gittiği için grubun borcundan düşülemediğini belirten TMSF Başkanı, "Elde ettiğimizi Maliye'ye ödüyoruz. Dolayısıyla biz Fon olarak alacaklı olmaya devam edeceğiz. Maliye adına çalıştık.
Kamu kurumları içinde en büyük ve en öncelikli alacaklıydık ama Bankalar Kanunu'nda yapılan değişiklikle Maliye bizim önümüze geçmiş oldu" dedi.
Grubun toplam borcu 15 milyar dolar. yapılan tahsilat ise 6 milyar dolar. Cem Uzan'ın "Satılmamış varlıkları verin, ödeşelim" anlamına gelen teklifinin kabul edilmesi halinde, devlet, 9 milyar dolarlık kamu alacağından vazgeçmiş olacak.
'Maliye'yi bekliyoruz'
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Tahsilat Maliye'ye gittiği için paranızı alamadınız. Bu nedenle mi Uzanları ibra etmeyeceksiniz?" şeklindeki sorumuza şu karşılığı verdi:
"Evet, Uzan Grubu bu konuda bize başvurdu. Sistem değişikliği sonucu tahsilatın vergi borcuna sayıldığını, haksızlık edildiğini bütün argümanlarıyla bize bildirdi. Biz de onların bu başvurularını Maliye'ye aktardık. Maliye'den görüş bekliyoruz. Onlardan gelecek cevaba göre hareket edeceğiz.
Yorumu Maliye yapacak
"Kanun var, yorumu Maliye yetkisinde" diyen Ertürk şöyle konuştu:
"Bekliyoruz. Görüş aldıktan sonra Uzan Grubu ile yeniden masaya oturup konuşacağız. Ancak şu anda bir
takım hukuksal sorunlar var. Grubun iddiası ile Maliye'nin borçlara ilişkin yorumu farklı. Uzan Grubu sorunu yargıya taşıyıp, girişimde bulunabilir. Konu mahkemelere taşınacak. Özetle tahsilatlar belli, bunu Uzan Grubu ile de paylaşıyoruz. Hepsinin satış gelirleri belli. Ama bu satışların gelirlerinin Uzan Grubu borçlarına mahsup edilmemesi gibi bir durum var. Bu durumun çözümü için uğraşıyoruz."
'Demirel'i açılışa davet ettim'
Egebank'ta yargı sürecinin devam etmesine karşın Demirel Ailesi'ne 'barış' çağrısında bulunan TMSF Başkanı Ertürk, kapasite yatırımı tamamlanan Göltaş Çimento'da
pazar günü yapılacak törene Şevket Demirel'i de davet ettiklerini söyledi.
'Gelirlerse kendilerini en iyi şekilde ağırlarız' diyen Ertük, kamuoyu önünde 'barış' çağrısına
yanıt beklediği Demirel Ailesi'ne şöyle seslendi:
"Aileden iyi niyetimize güvenmelerini, kimseye karşı kasıtlı bir tavrımız olmadığını bilmelerini isteriz. Egebank'ın bir çok örnekten biri olduğunu hatırlasınlar. Gelsinler konuşalım, en adil şekilde hareket edeceğiz.
Erol Aksoy'a yaptığımız modeli kendilerine de uygulamak için bekliyoruz. Bize düşmanlık yapmasınlar lütfen. Düşmanlık çözüm getiren bir şey değil. Belki bu uzlaşma kültürünü siyasete taşımalarına da yardımcı oluruz. Teminatlarımızı alarak şirketlerin yönetimini yeniden kendilerine emanet etmek istiyoruz."
TMSF strateji değiştiriyor
Daha önce batık banka patronlarının şirketlerine el koyarak satmak ve bu yolla tahsilat yapma yöntemini izleyen TMSF, son dönemde, batık patronlarına 'şirketlerini geri vererek ve çalıştırıp borç ödemelerini sağlayarak' tahsilat yapma yoluna gidiyor. Bu kapsamda İktisat Bankası'nın eski sahibi
Erol Aksoy, Yurtbank'ın eski sahibi Ali Balkaner ile anlaşan TMSF, bir süre önce de Bank Ekspres'in eski sahibi
Korkmaz Yiğit ile sulh yolunu seçerek Yiğit'in bazı
lüks konut projelerini teminat kabul edip, borçlarını uzun vadede yapılandırdı.
Kanunda değişiklik gerekiyor
TMSF'deki bu strateji değişikliği Fon'un Uzan ve Demirel Grubu'na olan yeni yaklaşımında da net olarak görülüyor. Bugüne kadar cebren tahsilat yapılan Uzan Grubu ile şimdi masaya oturma yolları aranıyor. Aynı şekilde el konulan şirketinin açılışına davet edilen Şevket Demirel ile de anlaşma yolu aranıyor.
Ertürk, son Bankalar Kanunu uyarınca elde edilen gelirlerin vergi borçlarına mahsuben Maliye'ye ödenmesinin bazı gruplarla anlaşma yapmayı önlediği görüşünde. Bu nedenle de öncelikle 5411 sayılı son Bankalar Kanunu'nda değişiklik yapılarak TMSF'nin tahsilatlarda öncelikli olması gerektiğini savunuyor.
Milliyet