ABD ilaç sektöründe 41 milyar dolarlık bir satın almanın konuşulması azda olsa morallerı düzeltirken, bankacılık sektörü ve ekonominin görünümündeki sıkıntılar moralleri bozmaya devam ediyor. Ekonomik düzelme adına hiçbir gelişmenin olmayışı hazine bonolarının güçlü seyretmesine vehisse senetlerinin durmadan değer kaybetmesine sebep olacaktır.
Dolar karşısında birçok para biriminin zayıf seyri devam edecektir.
Gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalardan gelen zayıf
ekonomik data yatırımcı moralini altüst ederek global döngüde bir ciddi bir değişimin kolay olamayacağını göstermekte.
Japonya 13 seneden sonra ilk kez Ocak ayında cari açık verdi. Cari açığın temel sebebi düşen ihracat ve ülkeye dışardan gelen yatırım harcalarının düşmesi.
Asya borsaları bütün olumsuz gelişmeleri direkt olarak yansıtıyor. Hang Seng yüzde 4.8 gerilemesinde
HSBC hisselerinin yüzde 24 değer kaybetmesi etkili oldu.
Avrupa borsalarında finansallarda değer kaybı sürerken, enerji sektörü değer kazandı. FTSE Eurofirst 300 endeksi yüzde 0.7 düştü.
Wall Street volatilitesi yüksek bir gün geçirirken S&P 500 endeksi, yüzde 1’lik gerileme ile son 12 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.
IMKB – 100 endeksi yüzde 0.71 gerilerken,
Nisan Vadeli IMKB – 30 endeksi yüzde 0.93 gerileyerek 29.150 puandan kapandı.
Sanayi üretiminde cumhuriyet tarihinin en ciddi gerilemesi görüldü. Global
kriz ciddi şekilde
Türkiye’yi etkilemeye devam ediyor. Hiçbir olumlu gelişme gözükmemekte. Kötü gidişat büyüyerek devam decek gibi gözüküyor. Makro ekonomide dzelmelerin ne zaman başlayacağı noktasında belirsizlik hakim.
Çok ciddi kırılmalar beklemiyoruz fakat IMKB’ye ciddi alımların gelmeside imkansız. Aşağı yönlü baskının fazla olduğu yatay seyrin hakim olacağını düşünüyoruz....
ERSAGUN ŞİMŞEK- TERA MENKUL KIYMETLER STRATEJİSTİ