Yıldırım, şehir içi
telefon görüşmelerinin
rekabete açılması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmasına, ''
Anneler Günü''nü kutlayarak başladı.
Türkiye'de telekomünikasyon
sektöründe yaşanan serbestleşme sürecinin yeni bir halkasını kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Yıldırım, sabit telefon
hizmetlerinde şehir içinde de serbestleşme sürecinin başladığını söyledi.
Uzak mesafe telefon hizmetlerinin serbestleştirildiğini anımsatan Yıldırım, bu konuda 30 civarında
işletmecinin bugün faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı.
Bugün buna şehir içinin de dahil edildiğini belirten Yıldırım, bu konuda
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) yaptığı çok önemli düzenlemeler bulunduğunu kaydetti.
Serbest
Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak'ın kendisinden önceki konuşmasına işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:
''Esas itibariyle serbestleşme bir süreçtir. Bir günde, bir saatte olacak bir iş değildir. Mobil telefon hizmetlerinin dünyadaki geçmişi 20 yılın altındadır. Türkiye'de ise 10 yıl civarındadır. Ama sabit hizmetlerin geçmişi 167 yıldır. Dolayısıyla ikisini birbiriyle kıyaslamak çok doğru bir noktaya bizi götürmez. Bu şu demek değildir; serbestleşmeye karşı değiliz, ama gerçekleri de göz ardı etmemek gerekir.
Tarihten gelen altyapısı olabildiğince yaygın ve 150 yılı aşkın süredir ülkenin haberleşmesini,
iletişimini
bölge farkı gözetmeksizin büyük bir başarıyla gerçekleştiren
Türk Telekom, bugün de değişen, gelişen şartlara göre kendisini yapılandırmak, yeni katma değerli hizmetleri de alanına dahil ederek vatandaşımıza hizmet etmek durumundadır.
Serbestleşmeyle, rekabetle ilgili sorunlar sadece sabit telefon hizmetlerinde değil, diğer hizmetlerde de mevcuttur. Bu tespiti yapmak durumundayız ve buradaki iyileştirmeyi yaparken, bu gerçekten hareket ederek birlikte çalışmalarımızı devam ettirmek durumundayız.''
-''SABİT HİZMET KALKMAZ''-
Serbestleşmenin adım adım olacağını, bugünden yarına olacak bir iş olmadığını anlatan Yıldırım, ''Her hizmetin bir bedeli var. Bugün yine gazetelerde gördüm. 'Sabit hizmet kalksın' diyorlar. Kalkmaz. Sabit hizmetin adı değişiyor, başka şekilde alınmaya devam ediliyor, çünkü sabit hizmet bir alt yapının hazır tutulmasının bedelidir. Dünyada da Türkiye'de de vardır, var olmaya devam edecektir. Söylediklerimizin akla bilime uygun olarak söylenmesi gerekir'' diye konuştu.
Yıldırım, altyapıyı ve iletişimin kalitesini
ihmal ederek rekabetin olamayacağına işaret ederek, 2004 yılından bu yana iletişimde hem kapsama alanı, hem de
fiyat bakımından Türkiye'de çok önemli mesafeler alındığını bildirdi.
Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldırım, bir gazetecinin,''Gördüğümüz kadarıyla kimse mutlu değil'' şeklindeki yorumu üzerine, ''Ben öyle bir şey görmedim. Biz yaptığımız her şeyden mutluyuz. Mutsuz olduğumuz hiçbir işin altına
imza koymayız. Bu
uygulama önemli bir adımdır ama, bu bugünden yarına olacak bir iş değildir'' dedi.
Yıldırım, uygulamanın bugün başladığını, Telekom ile uzak mesafecilerin bir araya gelerek
sözleşme imzalayacaklarını anlattı.
Yasal düzenlemenin tamamlandığını, bundan sonra uygulamaya yönelik çalışmaların yapılacağını ifade eden Yıldırım, alternatif oluşturmanın rekabeti doğuracağını söyledi.
Yıldırım, ''Şimdi kapıyı araladık, şartların iyileştirilmesi, karşılıklı şirketlerin ilişkileriyle ilgili bir şeydir. O konuda da düzenleyici kurumun kıstasları vardır'' dedi.
Uygulamanın şu anda yasal olarak başladığını belirten Yıldırım, ''Kuruluşlar size gelip abone yapmak isteyecekler. 30 tane işletme var hangisini isterseniz ondan alacaksınız'' diye konuştu.
-''BİLGİ VE İLETİŞİM LOKOMOTİF SEKTÖR HALİNE GELDİ''-
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı
Tayfun Acarer de, Türkiye'de bilgi ve iletişim sektörünün, ülkenin lokomotif sektörlerinden biri haline geldiğini söyledi.
Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO)
Paul Doany ise yeni düzenlemelerle sabit hattın
mobille iyi koşullar altında rekabet edebileceğini, şirketlerin bundan sonra etkili bir şekilde rekabet etme şansına sahip olacaklarına işaret etti.
Doany, sabit hattı daha rekabetçi hale getirmek için alternatif operatörlerle daha fazla iş konuşuyor olacaklarını söyledi.
Serbest
Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak ise uzak mesafe telekom hizmetlerinin serbestleştirildiğini, ancak uygulamada yeteri kadar kullanılamadığını öne sürdü.
Türkiye'nin her yerindeki her vatandaş ve kuruluşun, sabit
telefon hattı almak için Türk Telekom dışındaki birden fazla alternatifi işletmeciden alıyor olabilmesinin önemine işaret eden Arıak, herhangi bir sabit hat sahibinin dört haneli taşıyıcı kodu ile şehir içi dahil her yöne doğru
arama yapabilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Arıak, vatandaşların sahip olduğu hakların büyük kısmının mobil tarafta gerçekleştiğini, bunun sabit tarafında da yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.
Törenin ardından
Ulaştırma Bakanı
Binali Yıldırım, törende bulunan kadınlara ''Anneler Günü'' nedeniyle birer gül verdi.