Erdemli Alata
Bahçe Kültürleri
Araştırma Enstitüsü Teknik Müdür Yardımcısı Dr. Davut Keleş'in başkanlığında
Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü,
GAP Toprak-Su Kaynakları ve
Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile
Şanlıurfa Harran Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nün ortaklaşa 2002 yılından bu yana yürüttüğü biberde yürütülen
ıslah çalışmasıyla yüksek verim elde edildiği belirtildi.
GAP Toprak-Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bitkisel
Araştırmalar Bölüm Başkanı
Ufuk Rastgeldi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da yürüttükleri yüksek sıcaklıkta biber yetiştiriciliğinden üreticinin yüzünün güleceğini söyledi.
Bölgede biber yetiştiriciliği yapan çiftçilerin standart dışı
ürün yetiştirdiğini kaydeden Rastgeldi, ıslah sonrası elde edilen biberlerden hem yüksek verim elde edildiğini hem de üreticinin masrafının azaldığını söyledi.
Bölge çiftçisinin geleneksel olarak standart dışı yetiştirdiği biberlerin çiçekleme dönemi olan temmuz ve ağustos aylarında, yüksek sıcaklığa dayanamadığı için çiçeklerin döküldüğünü belirten Rastgeldi, ıslah çalışmasıyla bunun ortadan kaldırıldığını ve çiçekleme esnasında çiçeklerin dökülmemesi sonucu yüksek verime eriştiğini ifade etti.
Bölüm Başkanı Ufuk Rastgeldi, eskiden geleneksel yöntemle dönüme 3 ton ürün elde edilirken yüksek sıcaklığa dayanıklı biber çeşitlerinden dönüm başına 6 ton 600 kilo ürün elde edildiğini, rekolteyle birlikte kazancın da en az ikiye katlandığını kaydetti.
Islah çalışması sonrasında elde edilen ürünün ''İnan 33 63'' olarak Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından da
tescil edildiğini ifade eden Rastgeldi, Şanlıurfa yöresinde yetiştirilen biberlerin daha önce istenilen homojenlikte olmadığını ancak, bundan sonra
tek tip yani standartlara uygun olarak yetiştirileceğini belirtti.
(AA)