Vizesiz geçiş sayesinde,
Suriye'nin sınır komşusu Hatay'da lokantacıdan, konfeksiyoncuya,
otel işletmecisinden ayakkabıcıya ve
taksiciye kadar çok sayıda esnaf piyasadaki canlılıktan nasibini almaya başladı. Kısa süre öncesine kadar sadece
Ramazan ya da Kurban bayramlarında akrabalarını ziyaret edebilen iki
ülkenin vatandaşları, vizesiz geçiş
uygulaması sayesinde yıllarca çektikleri özlemi belli tarihler arasına sıkıştırmaktan da kurtuldu.
Türkiye Odalar ve
Borsalar Birliği (
TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve
Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye ile Türkiye'nin ticaretinin giderek canlandığını söyledi.
Vizesiz geçiş uygulamasıyla bu yılın sonunda ihracat rakamlarında büyük
patlama yaşanmasını beklediklerini ifade eden Kuseyri, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz yıl Hatay'ın Suriye ile ihracatı 1 milyar 113 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 7 aylık döneminde ise ihracat rakamımız 733 milyon dolar oldu. Bu rakamın yıl sonunda geçen yıla oranla iki katı artmasını bekliyoruz. Çünkü şuanda
Cilvegözü ve Yayladığı
Gümrük Kapıları'nda uygulamanın olumlu sinyallerini almaya başladık. Eskiden kapılarda uzun kuyruklar oluşturarak günlerce bekleyen TIR'larımız uygulama sayesinde evrak yükünün azalmasıyla sorun yaşamadan Suriye'ye giriş çıkış yapmaya başladı. İstanbul'dan sonra en büyük TIR filosuna sahip kentimizde, geçen yıl ekim ayında 9 bin 418 TIR geçiş yaparken, bu yılın aynı ayında sayı 14 bin 513'e yükseldi.”
Sınır kapılarında yolcu girişlerinin de vizesiz geçiş sayesinde yoğunluk kazandığının altını çizen Kuseyri, geçen yıl ekim ayında 89 bin 60 kişinin giriş yaptığı kapılardan bu yılın aynı döneminde yüzde 57'lik artışla 140 bin 194 kişinin geçiş yaptığını söyledi.
ESNAFIN YÜZÜ GÜLÜYOR
Suriye'nin
Halep, Laskiye kentlerine taşımacılık yapan kentteki taksicilerin de uygulamadan nasibini aldığını, işlerinin açıldığını belirten Kuseyri, ticari taksi giriş çıkışlarının yüzde 78 oranında arttığını kaydetti.
Kuseyri, kentteki otelcilerin de Suriyeliler sayesinde yüzde 100 doluluk oranlarına ulaştığını ve yüzlerinin gül
düğünü belirtti.
Her sektöre canlılık kazandıran uygulama sayesinde, Suriye'den geleceklerin kentte rahatlıkla
alış veriş yapabilmesi ve sıkıntı yaşanmaması için firmaların
Arapça tabelalara da ağırlık verdiğini vurgulayan Kuseyri, bunun tabelacıların da işlerinin açılmasına katkı sağladığını kaydetti.
SURİYE YATIRIMCILAR İÇİN İYİ BİR PAZAR
Gelişmekte olan bir ülke olan Suriye'de
pazar şartlarının iyi olduğunu vurgulayan Kuseyri, “Vizenin kalkması iki ülkede yatırımların hızlanması adına tarihi bir fırsat. Son günlerde Suriye'de
fabrika kurmak için yer arayan iş adamlarımızın yanı sıra Suriye'den gelenler de kentimizde defne sabunu başta olmak üzere,
zeytin ve zeytinyağı işleme tesisleriyle ilgili çalışma yaptığı bilgisini alıyoruz. Uygulama iki ülkenin ekonomisini büyük oranda canlandıracak. Yıllardır hak edilen noktada bulunmayan ticaret oranları uygulamayla istenilen seviyelere ulaşacak” diye konuştu.
Kıyafetten ayakkabıya, baharattan el işine kadar sayısız ürünün satışının yapıldığı Tarihi Uzun
Çarşı esnafı da, vizesiz geçiş sayesinde sadece bayramlarda alış veriş yapan Suriyeliler yerine her gün bayram ettiklerini, işlerinin iki katı arttığını, durumdan memnun olduklarını belirtti.
BALAYI TERCİHİ DE DEĞİŞTİ
Kuseyri, Suriyeli çiftlerin balayı için bile aynı adet ve gelenekler, dil, kültür, mutfak ve müziği paylaşan Antakya'yı
tercih ettiklerini gözlemlediklerini kaydederken, Suriyeli Hassan Baıkalı (28), 7 gün önce Laskiye kentinde düğün yaparak dünya evine girdiği eşi Maha Battıkha (24) ile balayını geçirmek üzere akrabalarının bulunduğu Hatay'ı tercih ettiklerini söyledi.
Antakya'da yakın akrabaları olan Ayşe-Mehmet
Önal ailesinin yanında bir hafta balayını geçireceklerini ifade eden Baıkalı, şöyle devam etti:
“Daha önceleri kolaylık sağlandığı için sadece bayramlarda ailece geliyorduk. Antakya'ya bu kez vizenin kaldırılması nedeniyle hiçbir bürokratik engelle karşılamadan evlendiğim eşimle geldim. Burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Akrabalarımız bizlere en güzel yemekleri yapıyor ve her gün farklı mekanları görmemizi sağlıyorlar. Geleneklerimiz, kültürümüz, yemeklerimiz hatta müziğimiz bile çok yakın olan Antakya'yı seçerek tercihimizi doğru yaptığımıza inanıyoruz. Diğer evlenen Suriyeli çiftlerin de bal aylarını Antakya'da geçirmelerini öneriyoruz.”
AA