Yandaş üniversiteye ihale kıyağı

Hükümetin yandaş üniversitelere para aktarmak için göstermelik ve yüksek tutarlı projeler hazırlattığı ortaya çıktı. Bu projeler vasıtasıyla yandaş üniversitelere büyük kaynak aktarımında bulunuldu.

Yandaş üniversiteye ihale kıyağı

Uygulamanın ilk örneği 25 Aralık yolsuzluk operasyonunda adı geçen ve aynı operasyon kapsamında mallarına tedbir konan Kalyon Grup’un Gaziantep’te kurduğu Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde yaşandı. SGK 3.3 milyon tutarındaki iki projeyi ihalesiz olarak bu üniversiteye verdi.

YANDAŞA PROJE VERDİLER
Taraf gazetesinin haberine göre; sağlık hizmetlerinin finansmanını sağlayan Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) bütçesinde önemli yer tutan sağlık harcamalarının maliyetlerini düşürmek için zaman zaman çeşitli projeler gerçekleştiriyor. SGK bu kapsamda değişik ihalelere çıkarak piyasadan mal ve hizmet temin ediyor. Görünüşte ülkenin menfaatine olan bu uygulama da yandaş vakıf üniversitelerine fon sağlamak için kullanıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu 1 ocak 2013 tarihinden itibaren Kamu İhale Kanunu’nun 3/f maddesi kapsamında üniversitelerle özel proje gerçekleştirme izni aldı. Bu özel izne göre ARGE projeleri için ihale zorunluluğu kaldırıldı. Düzenlemenin ardından SGK’nın yaptığı ilk iş ise Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne iki projeyi ihalesiz şekilde vermek olduğu iddia edildi.

3.3 MİLYONLUK İKİ PROJE
SGK bu kapsamda “Hastalık Maliyetlerinin Analizinin Yapılması” ve “Genel Sağlık Sigortası Karar Destek Sistemlerinin Geliştirilmesi” isimli iki projeyi 3.310.000 TL’ye bu üniversiteye verdi. Projelerin sağlık ağırlıklı olmasına rağmen üniversitenin tıp fakültesi ve hastanesi bile yoktu. Oysa SGK’nın bulunduğu Ankara’da Hacettepe, Gazi ve Başkent Üniversitesi gibi proje konularında çok daha yetkin devlet ve vakıf üniversiteleri bulunuyordu. Ayrıca 17 bin lira ücret alan yazılımcıları ve her türlü sağlık personeline sahip yapısıyla SGK da sadece danışmanlık hizmeti alarak söz konusu projeleri kolaylıkla gerçekleştirebilirdi. Ancak bu da tercih göre proje için Ankara yerine Gaziantep’te bulunan bu üniversitenin seçilmesi, uygulamada zorlukların yaşanmasına ve maliyetlerin artmasına yol açtı.

PROJE BİR GÜNDE BİTTİ
Asıl gariplikler ise projenin uygulanması sırasında yaşandı. Protokolün imzalanıp uygulamaya başlandığı 31 Temmuz 2013 tarihinde aynı gün birçok çalışma yapılmış, ara rapor hazırlanmış gibi gösterilerek ilk hakedişin ödendiği iddia edildi. Projelerin uygulanmasında da sıkça sorun çıktığı belirtildi. Kurumun, üniversiteye toleranslı davranmasına rağmen üniversitenin sorumluluklarını yerine getirmediği, bundan dolayı SGK’nın üniversiteye sık sık uyarı yazısı yazmak zorunda kaldığı öğrenildi. Diğer taraftan iş paketleri zamanında teslim edilmemesine rağmen üniversiteye ceza verilmediği de iddialar arasında. Kamu İhale Kanunu gereğince ihalenin aynı yıl içerisinde bitirilmesi gerekirken, üniversitenin projeleri bitiremediği ve sürecin iki yıl kadar uzadığı ileri sürüldü.
<< Önceki Haber Yandaş üniversiteye ihale kıyağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER