Özellikle Türk bankalarının sağlam duruşu, girişim
sermayesinin
Türkiye'ye bakışını olumlu yönde etkiliyor. Bu çerçevede Türkiye'nin 2010'un ikinci yarısını iyi bir
ekonomik performansla kapatmasını bekleyen yatırımcılar, şirket performanslarının da yükseleceğini düşünüyor.
Denetim ve danışmanlık firması Deloitte, 'Girişim Sermayesi
Güven Araştırması 2010 İkinci Yarı Yıl: 2007'ye Dönüş' başlıklı
raporunu yayımladı. Rapor, küresel ekonomideki iyileşmeye ve Türkiye ekonomisinin elde ettiği büyümeye paralel olarak yatırımcıların Türkiye'ye olan güveninin de arttığını ortaya koydu. Bu güvenin
kriz öncesi, 2007 yılındaki seviyeye tekrar ulaştığı vurgulanan araştırmaya katılan yatırımcılar 2010'un son çeyreğine de olumlu bakıyor.
Deloitte'un anketine
cevap veren yatırımcıların yüzde 59'unun yılın ikinci yarısına ilişkin beklentileri iyimser. Yüzde 82'si de ikinci altı ayda alım yapma beklentisi içinde bulunuyor. Araştırma sonuçlarını değerlendiren
Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony J. Wilson şunları kaydetti:
"Girişim sermayesi sektöründeki yatırımcıların çoğu Türkiye'nin ekonomik durumuna ve kendi şirketlerine güveniyor. Bu yılın ikinci yarısına ilişkin son derece olumlu beklentileri var. Bu ortam Türkiye'ye yatırım ve sermaye girişini hızlandırıyor.
Yatırımlar açısından 2010 yılının iyi bir performansla kapanması bekleniyor. Bu araştırmanın, önümüzdeki döneme ilişkin stratejilerini belirlemede tüm şirketlerimize yararlı olacağını düşünüyoruz."
Araştırmaya göre Batı
Avrupa'da zayıflayan bankacılık sektörü nedeniyle, iyileşme sürecini doğrudan etkileyen borç yükü ile ilgili kaygılar devam ediyor. Türkiye'de ise durum çok daha iyi. Bankaların durumunun sağlam olması girişim sermayesinin Türkiye'ye bakışını olumlu yönde etkiliyor. Bu doğrultuda yatırımcılar 2010'un ikinci yarısının iyi bir ekonomik performansla kapanmasını beklerken, yatırım yaptıkları şirketlerin performanslarının da yükseleceğini düşünüyor. Bu iyimser hava nedeniyle şirketlerin kârlılığında yaşanan hızlı iyileşme kuruluşların değerini de yükseltiyor.
Katılımcıların yaklaşık yüzde 70'i 2010 sonuna kadar borç finansman imkânlarında iyileşme görülmesini bekliyor. Ancak yeni kaynak bulma ve finansman sağlama konusunda yatırımcılar daha temkinli görünüyor. Sadece yüzde 35'lik bir bölüm 2010 sonuna kadar yeni kaynak bulmanın daha kolaylaşacağına inanıyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 76'sı yılın ikinci yarısında iş hacminin artacağını düşünüyor. Yüzde 82'lik kısım ise 2010'un ikinci yarısında net alıcı konumunda olacaklarını belirtiyor. Çalışmada bu yıl ilk kez yer alan bir soru ile önümüzdeki 12 ayda girişim sermayesi açısından hangi sektörün daha fazla fırsat sunmasının beklendiği de araştırıldı. Yatırımcıların yüzde 35'i bu sektörün
tüketici ürünleri, yüzde 29'u sağlık, yüzde 18'i enerji ve kaynaklar, yine yüzde 18'i ise finansal hizmetlerin olacağını düşünüyor.
CİHAN