Maliye, bir süredir yurtdışı harcının kaldırılması ya da indirilmesi talepleri karşısında başlattığı çalışmalarda son aşamaya geldi. Harcın düşürülebilmesi için
kanun çıkarılması gerekirken bu indirimden kaynaklanacak maliyetin ancak istisnaların kaldırılması veya daraltılması yoluyla giderilebileceği anlaşıldı. 2007'de yurtdışı harcından 280 milyon YTL gelir bekleniyor.
Yurtdışı harcında KKTC'ye
seyahat edenler, yurtdışında öğrenim gören öğrenciler, 250 bin YTL'nin üzerinde ihracat yapan
firmaların bir temsilcisi, yurtdışı ticari
fuarlar ve iş gezilerine çıkan heyetler, fuar organizasyonunda çalışanlar gibi grupların istisnaları var.
Yurtdışı seyahatlere çıkacak olanlardan
harç alınması 2000 ve 2001 krizlerinden sonra gündeme geldi. 12 Temmuz 2001 tarihinde çıkarılan 4705 sayılı
yasa ile yurtdışına çıkış yapan Türk vatandaşlarından 50 dolar karşılığı
Türk Lirası tutarında harç alınması
düzenlemesi yapıldı. Ancak dolar karşılığında Türk Lirası alınması bazı aksaklıkları beraberinde getirdi. Daha sonra başka bir yasal düzenleme ile 50 dolar, 70 YTL'ye çevrildi. Bu yapılan son değişiklikle harcı bir katına kadar artırma yetkisi olan Bakanlar Kurulu'na üç kat artırma yetkisi verildi. Ancak tutarı indirme yetkisi verilmedi. Bir süredir kamuoyundan tepki alan bu uygulamanın kaldırılması için çalışma yapılıyordu. Ancak toplanan gelirin karşılığı olmadığı için çalışmalar sonuçlandırılamadı. Son yapılan çalışmalarda ise harç tutarının 15-20 YTL arasında bir rakam olabileceği, bunun da istisnaların daraltılması yoluyla gelir kaybına neden olmadan yapılması gerektiği ortaya konuldu. Maliye yetkilileri, çalışmanın yakın bir zamanda kamuoyuna açıklanacağını belirterek şu anda istisna kapsamı üzerinde durulduğunu söylediler.
İhracatçılar istisnaydı
Yurtdışı harcından istisna edilenler içinde ihracatçılar da bulunuyor. 2003 yılında yapılan bir düzenleme ile ihracatçı birliklerine üye firma temsilcilerinin yurtdışına çıkışlarda harç ödemeyeceği ancak bunun sadece her firma için 2 kişi ile sınırlı olduğuna ilişkin bir düzenleme yapılmıştı. Bu yılın mart ayında ise kapsam biraz daha daraltılarak ihracatçı birliklerine üye olan tüm firmalardan sadece 1, önceki yıl ihracatı 250 bin YTL'nin üzerinde olanların 1 temsilcisinden yurtdışı çıkış harcı alınmayacağına ilişkin düzenleme yapılmıştı. Şimdi bu istisnanın da kalkıp kalkmayacağı üzerinde durulduğu ancak daraltma kapsamında kaldırılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi. Çünkü harcın 70 YTL'den 15-20 YTL'ye indirilmesinden sonra ortaya çıkacak gelir kaybının önlenmesinin ana ilke olduğu ifade edildi.