Altın belirsiz dönemlerin güvenilir yatırım aracı olarak bilinir. Fakat buna rağmen
altın spekülatif bir yatırım aracıdır. Çünkü altının
gayrimenkul gibi kirası,
hisse senedi gibi temettüsü ve
bono gibi
faiz getirisi yoktur. Dolayısıyla altının getirilerini tahmin edip belli dönemde alabileceği
fiyatı hesaplamak mümkün değildir. Bu nedenledir ki, altının fiyatı diğer malların ve kâğıt paraların değişim değerindeki beklentilere göre belirleniyor.
Mesela merkez bankaları,
ekonomik durgunluk dönemlerinde para arzını artırdığında, piyasadaki kâğıt paranın satın alma gücünün gerileyeceği ve enflasyonun artacağı beklentisiyle altının fiyatı yükseliyor.
Peki niye böyle bir beklenti altın fiyatlarını yükseltiyor? Yükseltiyor çünkü altının arzını kâğıt para arzı gibi kolayca artırmak mümkün değil. Altın çıkarmak maliyetli bir süreci gerektiriyor.
Halen dünyada 160 bin ton
altın rezervi bulunuyor. Bu rezervi artırmak zaman aldığı için arzı kolayca artırılabilen kâğıt para karşısında altın değer kazanıyor.
İçinde bulunduğumuz dönemde is
e devletlerin
bütçe açıkları ve borç tutarları altının gelecekteki fiyatı hakkında etkileyici bir faktör oluyor. Çünkü devletlerin yüksek tutarlı bütçe açıklarını ve borçlarını ödeyemeyip nihayetinde para basmaya hız vermeleri enflasyonu artıracağı için, bu durum, altın fiyatlarının yükselmesi beklentisini çoğaltıyor. Hatta devlet borçlarının ödenememe ihtimaline karşı altın bir
sigorta olarak görülüyor.
Gelelim altın fiyatlarıyla ilgili tahminlere... Hatırlanacaktır, bir ons (31.1gr) altın geçen yıl eylülde 1.920 dolara ulaşmıştı. Bu rakam, altının ulaştığı en yüksek nominal fiyat olarak biliniyor.
Peki bu eylülde yani tam bir yıl sonra altın tekrar bu fiyata ulaşır mı? Ulaşır demek mümkün değil ama parasal kaos çıkarsa, altının fiyatının önümüzdeki aylarda bu fiyatı geçeceği ileri sürülüyor.
Tabii bunun tam aksini söyleyenler de var.
Jim Rogers gibi yatırımcılar da altın fiyatlarının gerileyeceğini ileri sürüyor. Ama altın fiyatlarının artacağı yönündeki tahminler çoğunluğu teşkil ediyor.
Örneğin Societe Generale bu yılın üçüncü çeyreğinde altının onsunun 1.700, dördüncü çeyreğinde de 1.760 dolar olacağını tahmin ediyor.
Bunun yanında kıymetli metal danışmanlığı yapan Thomson Reuters gibi firmaların uzmanları, bu yılın sonunda altının ons fiyatının 2.000 dolara ulaşacağını ileri sürüyor. Bu fiyat tahminlerini de negatif nominal
faiz oranları ile merkez bankalarının yeni parasal genişleme kararı alacak olmaları beklentilerine dayandırıyorlar.
Anlayacağınız altınla ilgili hesaplar çeşitli. Dünya ekonomisine bakarak kimi geçen eylülki gibi parlamasını bekliyor, kimi sönmesini.