Bakan Eker, 'Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi'ni anlattı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 'Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi' ile hayvan sayısı ne kadar, hangi ürün tarlada ne aşamada, hangi meyve ağacında ne kadar olduğunu, anlık takip edip bu verilere uygun politikaların belirlenmesinin sağlanacağını belirtti.

Bakan Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da iştirakiyle ATO Congresium'da düzenlenen 'Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi' bilgilendirme toplantısına katıldı. Eker, konuşmasının ardından Konya'nın Selçuk ilçesindeki bir köye canlı olarak bağlanarak 'Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi'ni uygulamalı olarak anlattı.

Takip sistemi ile anlık tespitler yapabildiklerini anlatan Bakan Eker, "Bir Türkiye haritasında Bakanlığımızdan düğmeye bastığımızda Türkiye'nin o an itibariyle ne tür hayvan sayısı ve ne kadar, hangi ürün tarlada hangi aşamada, hangi meyve ağacında ne kadar, hangi sebzeden ne kadar anlık olarak Türkiye haritasından istediğimizde il, il istediğimizde bütün Türkiye haritasında bunun tamamını gerçek zamanlı bir sayım olarak görebiliyoruz ve dahası bunu yedekliyoruz ve takip ediyoruz. Bir sonraki aşamada ise bütün bu verilerin işlenmesi ve bunlara uygun olarak politikaların belirlenmesini sağlayacağız." dedi.

"41 BİN 106 KÖY VE MAHALLEDE VERİ GİRİŞİ YAPILDI"

Bugüne kadar Türkiye'de 41 bin 106 köy ve mahallede veri girişi yapıldığını kaydeden Eker, 2 bin civarındaki mahalle ve köyle ilgili olarak da çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Eker, konuşmasına şöyle devam etti:

"Burada 345 farklı tarımsal ürün sistemimizde kayıtlı. 102 çeşit alet ekipman sisteme kayıtlı. Yani sadece tarladaki canlı varlığı değil süt sağım makinasından tutun süt tankına tarımda kullanılan ne kadar ekipman varsa çiftlikte bunların tamamını kaydediyoruz. Hayvancılık ile ilgili 9 ayrı veri grubu alanımız var. Yani bütün türleri ayrı ayrı kaydediyoruz. Bu şu demek şu anda onu yaşı ile birlikte biliyoruz. Dolayısıyla 6 ay sonra bunların yaşı kaç olacak, besi hayvanlarına ne kadar ihtiyacımız olacak ne safhaya gelecek bütün bunlarda takip etme imkanımız var. Bunların alt uygulamalarına kadar girebiliyoruz. Arazi kullanım şekli ve tipi hakkında bilgi sahibiyiz bunu kaydediyoruz. Böylece tarla mı, bağ mı, bahçe mi, boş arazi mi, mera mı, zeytinlik mi bütün bunların tamamının ne olduğunu biliyoruz. Hayvan barınakları ve diğer yapılarla ilgili bilgiyi de anlık olarak kaydediyoruz. Sulama ve su temini ile ilgili konularda da sulamanın tipi su miktarının yeterlilik durumunun ne kadar olduğunu biliyoruz. Üreticinin kişisel bilgilerini kaydediyoruz. Üretici devletten destek alıyor mu almıyor mu bunlara ulaşmak imkanımız olsun diye."
CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Eker, 'Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi'ni anlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER