Benzin fiyatlarına son 3 haftada yapılan 3 ayrı zam vatandaşı hem sinirlendirdi hem de endişlendirdi. Endişelerin en büyük nedeni ise tarifelerde benzinin litre fiyatının 5 liraya yaklaşması.
Peki tarifeler 5 liraya ulaşırsa ne olacak? Bu sorunun
yanıtını
Maliye Bakanı
Mehmet Şimşek verdi. Ancak yanıt tüketiciyi pek de memnun edecek türden değil.
Çünkü
bakan Şimşek'e göre hükümet zaten büyük özveri gösteriyor. İşte Şimşek'in Hürriyet'e yaptığı o açıklama...
BU BÜYÜK BİR FEDAKARLIK
Benzin fiyatının yüzde 56'sını
vergi oluşturuyor ama bu önceden yüzde 70 idi. Çiftçilerimize belli oranda mazot desteği veriyoruz. İhracatçımızın mallarının taşınması için,
deniz taşımacılığında, hava taşımacılığında ÖTV'siz akaryakıt veriyoruz.
Benzin veya motorin fiyatlarındaki artış birebir uluslar arası petrol fiyatlarıyla ilişkilidir. 2009 yılı sonundan bu yana biz akaryakıttan aldığımız ÖTV'ye bir
kuruş artış yapmadık. Ama KDV nihai fiat üzerinden alındığı için artabiliyor. Ancak KDV oranını da artırmadık.
Şuanda bizim yapabileceğimiz şey, ÖTV'yi sabit tutmaktır. Bu büyük fedakarlıktır. Zaten 2009 sonundan bu yana sabit tutmakla fedakarlıkta bulunduk.
VERGİDE İNDİRİM OLUR MU?
Şimşek, 'vergide
indirim olabilir mi?' sorusuna ise şu yanıtı verdi.
Bu aşamada tamamen
ithal ettiğimiz ve petrol fiyatlarının belirleyici olduğu bir üründe bizim Maliye olarak herhangi adım atmamız söz konusu değildir. 2009'dan bu yana ÖTV'yi artırmadığımız için ÖTV gelirimiz enflasyon karşısında erimeye devam ediyor. O nedenledir ki benzinin toplam fiyatı içerisindeki vergi unsuru yüzde 70 iken, şimdilerde yüzde 56'ya kadar indi.
Mazotta da yüzde 60 civarındaydı şimdi yüzde 48'e kadar indi.
PETROL 100 DOLARIN ALTINA İNMEZ
Şimşek, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki giriş ise şöyle değerlendirdi:
Uluslar arası petrol fiyatlarını tahmin etmek çok zor. Çeşitli tahminler var ama gerek jeopolitik riskler, gerek dünya arz ve talebi. Global
büyüme ile yakından ilişkili. Son birkaç ayda fiyatlar hızla arttı çünkü Avro bölgesindeki
kriz kontrol altına alındı, Amerika'dan gelen büyüme sinyalleri güçlü çıktı. Dolayısıyla global büyümeye ilişkin beklentiler iyimsere döndü. Bu da beraberinde fiyat artışını getirdi. Ama şu da bir gerçek Çin ve Hindistan'ın sürekli yüksek büyümesi ilave enerji talebi yaratıyor. Bu da fiyatları etkiliyor.
Eğer dünya ekonomisinde önümüzdeki dönemde çok ciddi bir yavaşlama söz konusu olmazsa fiyatın 100 doların üzerinde seyretme ihtimali yüksek görünüyor.