EPDK, benzine eklenen katkı oranına da sıkı denetim getirecek
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) '
Benzinde katkılı kazığı' haberleri üzerine harekete geçti. Benzin
zamlarını fırsat bilen akaryakıt şirketleri katkılı ile katkısız
ürünler arasındaki
fiyat farkını 11
kuruşa kadar çıkarınca kurumdan uyarı sinyali geldi.
EPDK, şirketlere kâr marjlarını
düzenlemeleri için yeni bir uyarı yapmaya hazırlanıyor. 4.5 TL'ye çıkan benzin fiyatlarında bayii ve dağıtım payı 40 kuruş. Uzun yıllardır AB fiyatlarının üzerinde seyreden kâr marjları, EPDK'nın izlemesiyle geçen yıl ilk kez makul seviyelere düştü.
Bu nedenle şirketler katkılı ürünlere sarıldı.
Akaryakıt istasyonlarında satılan katkılı benzin ve motorinin kâr marjı, normal benzin ve motorine göre 15-20 kuruş daha yüksek.
EPDK'nın ekim ayı sonunda ilk müdahaleyi yapmasının ardından şirketler 26 kuruşa varan indirimler yaptığını duyurdu. Ancak 2 ayda kârları yine eski seviyelere geldi.
AVRUPA'DA KÂR 4 KURUŞ
Avrupa'da katkılı ürünlerde kâr marjı 4-5 kuruş. Rusya'da ise 1 kuruş. Türkiye'de ise şirketler son dönemde bu işi yeni kâr kapısı olarak görüyor.
EPDK katkılı diye satılan yakıtın gerçekten performansa katkı sağlayacak maddeleri taşıyıp taşımadığını denetlemek için de kolları sıvadı. Bazı şirketlerin akaryakıta belirsiz maddeler ekleyerek katkılı ürün olarak sattığı iddiaları üzerine, katkılı ürünlerin bilimsel laboratuvarlarda
analiz edilmesi için çalışma başlatıldı. EPDK akaryakıt dağıtım şirketlerine "Normal akaryakıt yok, diyerek katkılı ürün satamazsınız. '
Kırsal motorin' diyerek, tüketiciyi yanlış yönlendirmeyin" uyarısında bulundu.
LPG'YE GÖZALTI
Yükselen akaryakıt fiyatları
tartışmaları dışında kalan ve devletin vatandaş için sübvanse ettiği
otogaz ve tüpgaz da şirketlerin yeni kâr kapısı oldu. EPDK baskısı ile akaryakıt dağıtım şirketlerinin kâr marjı 2009'dan bu yana değişmezken, tüp gazda yüzde 30 artış yaşandı.
Otogazda da artış yüzde 20'leri buldu. Ocak 2009'da litrede yaklaşık 70 kuruş olan kâr marjı ve nakliye masrafı olan tüpgaz bugünlerde 1 TL'ye ulaştı. Otogazda kâr payı da yüzde 20-30 seviyelerine gelerek 50-70 kuruşa kadar yükseldi.
Benzine karşı büyük alternatif olan LPG'nin bu nedenle kâr marjları dikkat çekmiyor. EPDK ise LPG'deki bu fiyat hareketini mercek altına aldı. Otogaz şirketlerinin kâr marjında anormallik bulunması durumunda şirketlere uyarı yapılacak.
MALİYE'DEN VERGİ İNDİRİMİ YOK
Yükselen fiyatlara karşın büyük tartışma konusu olan akaryakıtta
vergi indirimine
Maliye Bakanlığı'ndan veto geldi. Kaynaklar, akaryakıtta vergi indirimine sıcak bakılmadığını belirterek, "Ancak güncelleme kapsamında yeni artış yapılmayacak" dedi.
SABAH