Başbakan Yardımcısı Bekir
Bozdağ,
TBMM Genel Kurulunda görüşülmesine devam edilen, ''
Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''na ilişkin, ''Bu düzenlemeler hem çek keşide edeni hem alanı koruyacak, çeke de kıymet kazandıracak'' dedi.
Bozdağ, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin ardından milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtladı.
Çeklere ilişkin tasarının, milletvekillerinin iddia ettiği gibi 10 gündür değil uzunca bir zamandır ülkenin gündeminde olduğunu anlatan Bozdağ, ''2001'de Anayasa'da yapılan değişiklikten sonra Çek Kanunu ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Bu konu çok detaylı tartışıldı. En son
hapis cezasının kaldırılması konusunda tüm gruplar hem fikirdi. Yani 2 günde gündeme gelmiş bir konu değil. Paydaşların ortaklaştığı bir çalışma konusunda ortaya çıktı'' diye konuştu.
Bozdağ, tasarıya ilişkin belirtildiği gibi çok sayıda önerge bulunmadığını da ifade etti.
Çekin para hükmümde olduğunu anımsatan Bozdağ, şöyle devam etti:
''Görüldüğünde ödenmesi gerekir. Çek alan kişiler de gözüne, kaşına bakarak çek almıyor. Ödemelerde sıkıntı olduğu zaman çek alan kişi de
mağdur oluyor.
Merkez Bankasında
sistem var, oradan istifade edebiliyorlar. Santralizasyon merkez kurulacak, vatandaşlar, kendisine çek veren kişi ile oradan detaylı bilgi alabilecekler. Çekin karşılıksız olması halinde ödenecek miktarın 1000 TL'ye çıkarılması önemli bir adım.
Hapis cezasının ortadan kalkmış olması, çek alan ve verenlerin çekin itibarı konusunda
ittifak etmelerine de yardımcı olacaktır. Bu düzenlemeler hem çek keşide edeni hem alanı koruyacak, çeke de kıymet kazandıracak, ödenecek para gibi görülmesini sağlayacak düzenlemelerdir.''
Karşılıksız çek veren birinin hemen hapse girme durumu olmadığına da dikkati çeken Bozdağ, adli
para cezası ödendiğinde zaten hapse girilmediğini anımsattı. Bozdağ, ''Hapis cezası, anlamı kalmayan bir yaptırıma dönüştü. Biz doğrusunu yapıyoruz burada'' dedi.
Bozdağ, bir milletvekilinin
Anadolu Ajansı'nın
Malatya Büro Müdürlüğü hakkındaki sorusunu yanıtlarken, ''
Anadolu Ajansı Malatya Büro Müdürlüğünün Sivas'a bağlı olması idari tasarruflardır, daha etkin bir
yönetim açısından. Bunların hiçbiri bir yeri cezalandırmak ya da başka bir yeri ödüllendirmek için yapılmaz. Sadece daha verimli yönetim anlayışı çerçevesinde planlanan şeylerdir'' diye konuştu.
Bozdağ, bir başka soru üzerine, ceza ve
infaz kurumlarında şu anda 130 bin 400
tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, bunların 93 bin 671'nin hükümlü, 36 bin 729'unun ise tutuklu olduğunu ifade etti.
Geçen yıl 594 bin 836
karşılıksız çek verildiğinin belirlendiğini anlatan Bozdağ, 382 bin 385 çekin ''karşılıksız'' damgası vurulduktan sonra ödendiğini, ödemesi yapılmayan hala takipte olan çek sayısının ise 212 bin 451 olduğunu söyledi.
Bozdağ'ın konuşmasının ardından yapılan oylamada, tasarının maddelerine geçilmesi kabul edildi.
AA