Denizli'de ziraat mühendisi Ethem Tümbek, Irlıganlı beldesindeki serasında 70 bin adet
goji berry fidanı yetiştirdi. Tümbek, çalı bitkisi olarak tanımlanan ve dikildikten 3 yıl sonra
meyve vermeye başlayan goji berry'den bir dekar alanda 1 ton
ürün alınabildiğini, ürünün yaşının 10 lira, kurusunun ise 50 liradan satıldığını anlattı.
Rakımı 800 metrenin üzerinde olan alanlardaki tüm
toprak çeşitlerinde yetiştirilebilen goji berry'nin ilk iki yıl su ihtiyacı olduğunu belirten Tümbek, daha sonra fidanın 50 metre kadar derine inebilen kökleri sayesinde suya gereksinimi kalmadığını dile getirdi.
Tümbek, fidanın toprağa dikildikten 3 yıl sonra
kiraz ve vişne gibi meyve vermeye başladığını, bir dekardan bir ton ürün hasadı yapılabildiğini belirterek, ''Ürettiğim 70 bin fidanı tanesi 1 liradan üreticilere vereceğim. Bu fidanlar gerçekten standartlara uygun olarak dikilir ve büyütülürse, 3 yıl sonra ilk meyve alınır. Adıyaman'da bir
firma bu meyveyi üretmek için girişim başlattı.
Organik olarak üretilen tüm meyveleri de alacağını duyurdu. Çiftçilerimiz bu bitkiden çok iyi gelir elde edebilir'' dedi.
''Çiftçilerimize alternatif ürün olabilir''
Denizli
Ziraat Odası Başkanı
Hamdi Gemici ise goji beryy bitkisinin çiftçiler için alternatif ürün olabileceğini, meyvenin pazarının oluşmasının önem taşıdığını ifade etti.
Goji beryy bitkisinin Denizli'de üretilebileceğini söyleyen Gemici, rakımı 800 metrenin üzerinde olan bölgeler için bu meyvenin önemli gelir kaynağı olacağını anlatan, ''Eğer bu ürün yetiştirilip verim alındığı takdirde Denizlili çiftçilerimizin önünün çok açık olacağını düşünüyorum. Çünkü bu ürün ilaç sanayisinde kullanılıyor. Bu ürünün Denizli'de bir serada yetiştirilmesi de ayrıca önemli'' diye konuştu.