Enerji sektörü yetkilileri, Botaş'ın aldığı
fiyatın altında doğalgaz satması nedeniyle mali yapısındaki bozulmanın yanı sıra
maliyet artışına bağlı olarak
ekim ayından geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 10-15 aralığında zam yapılabileceğini belirtiyorlar. Reuters'a konuşan bir yetkili, Botaş'ın 2011 yılında 1.3 milyar lira zarar ettiğini kaydederek, 'Botaş'ın aldığı gazı daha düşük fiyattan satmasının maliyeti var. Birkaç kamu kurumu da yüzde 10'dan az olmamak üzere doğalgaza zam yapılmasını talep ediyor.
Ekonomi yönetimi son durumu değerlendirecek, talep daha yüksek de olsa doğalgaza yüzde 10-15 aralığında zam yapılabilir' dedi.
Maliye Bakanı
Mehmet Şimşek de Botaş'ın maliyetinin altında doğalgaz satmasının bütçeyi olumsuz etkileyen unsurlardan biri olduğunu söylemişti. Bir sektör yetkilisi, 'Kış ayları çok zor geçecek. Yapılacak zam doğalgaz talebinin düşmesine de katkı sağlar' dedi.
Rusya,
İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz,
Cezayir ve Nijerya'dan da LNG
ithal eden
Türkiye, artan talebi karşılamak için arz çeşitliliğine gitmeye çalışıyor.
Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin bu yıl 48.5 milyar metreküp olması öngörülüyor.
BOTAŞ'I %40 KURTARIR
Bir enerji sektörü yetkilisi, Botaş'ın yüzde 40'ı aşacak bir zamma ihtiyacı olduğunu belirterek,
yapılacak zammın tüketicileri doğalgaz kullanımından uzaklaştırmayacak düzeyde belirlenmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Birkaç yıl önce kış aylarına girerken yapılan zam nedeniyle tüketimde ciddi düşüş olmuş, ardından doğalgazda yüksek indirime gidilmişti.
Başbakan bu tür zamlara sıcak bakmıyor
Aynı yetkili, doğalgazda fiyat artışında son kararı verecek olan Başbakan Recep Tayyip
Erdoğan'ın kitleleri ilgilendiren bu tür zamlara çok sıcak bakmadığını, bu konuda siyasi tercihlerin belirleyici olacağını vurguladı. Doğalgaza yapılacak
zammın birkaç puan düşük de olsa elektrik fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Türkiye'de elektrik üretiminin yaklaşık yarısı doğalgaz ile gerçekleştiriliyor.
AKŞAM