Maaşı fazla verilenlerden ise borç bitene kadar aylığının 4’te 1’i kesilecek. Konu yargıya taşınırsa hukuki
tartışma başlayacak. Emekliler Derneği, fazla ödemelerin
Anayasa ve
Yargıtay kararlarına göre geri alınamayacağını savunacak. SGK ise kendi hatasından olsa bile geriye dönük son 5 yıl için tahsilat yetkisi veren kanunu dayanak gösterecek.
Bugün yazarı Saddettin Orhan'ın dikkat çektiği ayrıntılar...
Yaklaşık iki milyon SSK
emeklisini ilgilendiren intibak çalışmalarında sona yaklaşıldı.
SGK şu ana kadar 1,5 milyon emeklinin dosyasını gözden geçirdi. Çalışmalar adeta
kuyumcu titizliğinde yürütülüyor. O kadar ki, SSK döneminde hatalı bağlanan pek çok aylık da bu kapsamda tespit edilmiş oldu. Sistemin manüel işlediği dönemlerde eksik veya fazla bağlanan binlerce emeklinin aylığı intibak çalışmaları sırasında düzeltildi.
Eksik hesaplamaya toplu ödeme
Aylığı eksik bağlanan emeklilere intibak zammına ilaveten, eksik hesaplanan kısım da ödenecek. Ayrıca aylık
bağlama tarihinden bugüne kadar eksik ödenen tutar, emeklinin hesabına toplu olarak yatırılacak. Bu kapsamda 1-2 lira eksik hesaplamaların yanında 100-200 liraya varan hesap hataları da tespit edildi.
Fazla hesaplamada geriye dönük borç
Eksik hesaplamaların yanında fazla hesaplanmış ve yıllar boyu fazla ödenmiş emekli aylıkları da tespit edildi. Bu emekliler intibaktan zam beklerken maaşlarının düştüğünü görecekler. Bunlar için de 1-2 liradan 100-150 liraya varan düşüşler söz konusu. SSK'nın hatalı işleminden dolayı şimdiye kadar fazladan ödenmiş kısım, geriye dönük olarak emekliden tahsil edilecek. Yalnız geriye dönük tahsilde son beş yılda ödenen tutar tahsil edilebiliyor.
Maaşlar 1/4 oranında düşecek
Hesaplanan borç tutarını emekli isterse tek seferde SGK'ya ödeyebilecek. Ödememesi halindeyse borç bitene kadar SGK her ay maaşının 1/4'ü oranında kesecek.
Bir emeklimize gönderilen yazıda aylığının SSK döneminde %10 oranında fazla bağlandığı ve bundan dolayı 5.027 TL borç çıkarıldığı görülüyor. Bu emeklimizin aylığı 800 liraysa, yaklaşık üç yıl boyunca aylığının dörtte biri yani 200 lirası kesilecek.
TÜED konuyu takip ediyor
Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Müşaviri Av. Cafer
Tufan Yazıcıoğlu, kendilerine çok sayıda emekliden benzer içerikte yazılar iletildiğini ve konuyu takip ettiklerini söylüyor. Yazıcıoğlu, SSK hatasından kaynaklanan fazla ödemenin emeklilerden geri alınamayacağı, böyle bir uygulamanın anayasaya ve yerleşik Yargıtay kararlarına aykırı olacağı kanaatinde. Ancak 5510 Sayılı Kanun'un 96. maddesi SGK'ya kendi hatasından kaynaklanan ödemeleri de geriye dönük son 5 yıllık kısmı için tahsilat yetkisi veriyor.
Şikâyet edebilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, 1993-1996 yılları arasında 964 gün gemi adamı olarak çalıştım. Ancak işveren primlerimi gemi adamı olarak (2a) değil, normal (1a) olarak yatırmış. Bu durumun düzeltilmesi için ne yapmam gerekiyor? Levent E.
Cevap: Değerli okurum, mümkünse işverenle görüşüp, çalıştığınız süre için gemi adamı olarak yeniden bildirim yapmalarını sağlayabilirsiniz. SGK tarafından bu düzeltme bildirimi kabul edilirse, söz konusu çalışmalarınız yıpranmalı çalışma kapsamında sayılır.
İşvereni ikna edemezseniz SGK'ya şikâyet dilekçesi verebilirsiniz. Elinizde geçerli bilgi ve
belge varsa, yapılacak inceleme sonucuna göre normal primleriniz gemi adamı olarak düzeltilir.