Emeklilik yaşının 53'e yükseltilmesi de masaya yatırılan alternatif çözüm yolları arasında.
Sosyal güvenlik sistemindeki karadeliği büyüten
genç emekliliğe karşı formül aranıyor. Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının çalışmalarının bir ayağını da 2015 yılı sonrasında aylığa bağlanacaklar için yaş sınırının 53'e yükseltilmesi oluşturuyor.
AFRİKA'DA BİLE YOK
Çalışma ve
Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanlarının çizdiği sosyal güvenlik stratejisinde
Afrika ülkelerinde bile 49 yaşında emekliliğin olmadığı ve
Türkiye'deki genç emeklilerin hem aylık alıp hemde bir işte çalıştığı bilgisi yer alıyor.
10 milyon 227 bin emekli ile adeta bir emekli cenneti haline gelen Türkiye'de
emeklilik yaşının halen kadınlarda 48, erkeklerde 49 olması nedeniyle bu sayı giderek artıyor.
Avrupa ülkelerinde 4 çalışana bir emekli düşerken Türkiye'de bu oran 1,95 düzeyinde. Bu tablonun en önemli nedenlerinden birisi de genç yaşta emekli olan kişilerin ikinci bir işte
sigortasız çalışması. 10 milyon emekliden yaklaşık 2 milyonunun ikinci bir işte çalıştığı belirtiliyor. Ancak bu kişilerden yalnızca 250 bini Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek
kayıtlı çalışıyor.
Geri kalan bölümü kaçak şekilde
kayıtdışı çalışıyor. Genç emekliler,
sağlık güvencesi ve emeklilik hakkı elde ettikleri için sigorta talep etmiyorlar. Bu nedenle işvereninde tercihettiği iş gücünü oluşturuyorlar. Bu tablo nedeniyle genç emeklilik, devlete maliyetinin yanı sıra kayıtdışılığın da önemli bir nedeni haline geldi.
36 BİN KİŞİ TESPİT EDİLDİ
Denetimlerde de
primyatırmadan çalıştığı tespit edilen 36 bin kişi kayıt altına alındı.
Ekonomi yönetimine sunulan raporda genç emekliliğin yol açtığı bu tablo üzerinde durulurken çözüm yolları tartışıldı. Emeklilik yaşının düşük olmasının Türkiye ekonomisi için ciddi bedellere yol açtığı üzerinde duruldu. 53 yaşında emekli olunması halinde çalışanlarla emekliler arasındaki aktif pasif dengesinin biraz daha düzeleceği kaydedildi.
1 milyon kişiyi ilgilendiriyor
2008 yılında kanunda yapılan değişiklikle emeklilik yaşı 65 yaşa yükseltildi. Ancak 65 yaşında emeklilik erkekler için 2044 yılından sonra kadınlar için 2048 yılından sonra gelecek bir şart. O yıla kadar emeklilik yaşı her yıl kademeli olarak artacak. Önümüzdeki 5 yılda kadınlardan 48 yaşında erkeklerden 49 yaşında emekli olacak 1 milyondan fazla vatandaşın olduğu belirtiliyor.
Süleyman
Demirel döneminde çıkarılan kadınlarda 37 erkeklerde 43 yaşında emeklilik düzenlemesi Türkiye'de genç emekli sayısını patlattı. 2 milyona yakın genç emekli bulunduğu belirtilirken,
Maliye Bakanı
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin genç emekliler yüzünden 1 trilyon dolar kaybettiğini açıklamıştı.
SGK'nın geliri arttı
SGK'nın gelirlerinde 2012'nin ilk 6 aylık döneminde 2011'in aynı dönemine gör e yüzde10,14'lük artış gözlendi. Geçen yılın ilk 6 ayında 59,9 milyar lira olan gelirler, bu yılın aynı döneminde 66 milyar liraya yükseldi. Gelirlerdeki yükselmede prim tahsilatının artması etkili oldu.
Kurumun
emekli maaşı ve sağlık ödemelerinde ise 10 milyar liralık yükselme yaşandı.Geçen yıl 68,3 milyar lira olan gelirler 79 milyar liraya çıktı.
ÇELİK BİLGİ VERDİ
Türkiye'de hâlâ 48-49 yaşında emekli maaşına bağlananların bulunduğu, söz konusu tablonun açığına neden olduğu biliniyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in,
Bakanlar Kurulu'na sosyal güvenlik sistemiyle ilgili yaptığı sunumda da bütçenin kara deliği sosyal güvenlik açıklarının sebepleri yer aldı.
Hükümet Sözcüsü
Bülent Arınç da
pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasındakonuyla ilgili üstü örtülü bilgi vermişti. Çalışma Bakanı Çelik'in bir önceki BakanlarKurulu'nda sosyal güvenlikle ilgili yapılacak proje ve projeksiyonlarla ilgili sunum yaptığını belirten Arınç,son Bakanlar Kurulu toplantısında diğer bakanların sorularıyla konu üzerinde yeniden çalışma yapıldığını söylemişti.