Harward Üniversitesi
öğretim üyesi Dr. Elias Papaioannou,
Avrupalı liderlerin müdahalede geç kaldığını belirterek, "Siyasî kaygıları bir kenara bırakıp ekonomiye odaklanın." tavsiyesinde bulundu.
Yunanlı ekonomist,
ülkesindeki hükümeti de başarısız bulduğunu söyledi.
Harward Üniversitesi
misafir öğretim üyesi Dr. Elias Papaioannou,
Euro Bölgesi'nde tırmanan küresel
kriz için hâlâ somut adımlar atılmamış olmasını sert bir dille eleştirdi. Yunanlı ekonomist, krize müdahale etmekte yeterince geç kalan liderlerin siyasî kaygıları bir kenara bırakıp ekonomiye odaklanmaları gerektiğini söyledi. Papaioannou, "
Yunanistan ekonomisine ve küresel
ekonomik duruma dair işin aslı ortaya çıkana kadar liderler hep fazla iyimser varsayımlar geliştirdi." dedi.
Koç Üniversitesi-
TÜSİAD Ekonomik
Araştırma Forumu'nun düzenlediği "
Euro Bölgesi ve Yunanistan krizinin kurumsal kökenleri" başlıklı seminerde konuşan Avrupa
Merkez Bankası Finansal
Araştırmalar Bölümü eski ekonomisti Papaioannou, finansal istikrarı tesis etmek için kararlı yönetimlere ihtiyaç olduğunu belirtti. Liderlerin çözüm anlayışından uzak olduğunu dile getiren Papaioannou, Yunan hükumetini de eleştirdi.
Hükümetin finansal sorunlara karşı hızlı davranmakta başarısız olduğunu vurgulayan Papaioannou, reformların bir kısmının hep eksik kaldığını belirtti.
İtalya ve Yunanistan'da teknokratların yönetime getirilmesine de değinen Papaioannou, yönetime ekonomistin getirilmesinin tek başına bir şey ifade etmeyeceğini söyledi. Dünya ortalamasının üzerinde seyreden
büyüme oranlarına rağmen
Türkiye'nin de küresel krize karşı köklü önlemler alması gerektiğine dikkat çeken Papaioannou bu konuda, "Gelişen marketler de global krizin tehdidi altında. Türkiye ya da herhangi başka bir ülke krizin uzun vadede etkilerinden kaçabileceği konusunda kimsenin garantisi yok. Avrupa'da uzun bir durgunluk dönemi olacak ve ondan mutlaka Türkiye de etkilenecek.
Ortadoğu ve
Asya pazarlarına açılarak ticarî ağlarını çeşitlendirmiş olsa bile. Çünkü onlar da etkilenecek." yorumunu yaptı.