Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, önce
Birleşmiş Milletler ardından
ABD ve
Avrupa Birliği'nin
İran'a karşı giderek sıkılaştırdığı ambargoların, para transferinden sonra altın ve gümüş gibi kıymetli madenlere de uzanması gündemde. Bu da
Türkiye için büyük bir sorun oluşturuyor. Çünkü İran, ABD yaptırımları nedeniyle Türkiye'ye verdiği gaz karşılığındaki alacaklarını döviz olarak transfer edemiyor.
Tahran bu nedenle BOTAŞ'ın TL olarak ödediği bedellerle Türkiye'den mal alıyor, kalan parayı da altına çevirerek ülkesine götürüyor. Böylece İran ve Türkiye, BM ambargosuna takılmadan kendi çıkarları doğrultusunda ticaret yapıyor.
ABD Senatosu'nda tasarı aşamasında bulunan yeni ticaret yaptırımları devreye girerse, Türkiye'nin en büyük ikinci gaz tedarikçisi İran'dan alımlar ödeme aracı sıkıntısı nedeniyle zora düşecek.
Türkiye'ye İran'dan gelen gaz toplam ithalatın yüzde 18.7'sine denk geliyor. ABD ve BM'nin giderek artan ambargolarının temelinde, İran'ı
ekonomik olarak çökertip, rejimi devirmek, böylece
İsrail'e karşı nükleer tehdidin ortadan kaldırmak var.
Ancak bu ambargoların faturası ABD ve İsrail'e değil, Türkiye başta olmak üzere yaptırımları uygulamaya zorlanan ülkelere çıkıyor. Bu ülkeler İran'dan aldıkları petrol ve gaz yerine daha yüksek maliyetli kaynaklara yöneliyor. Bedeller ise söz konusu ülkelerin halkı tarafından ödenmek zorunda kalıyor.
Karar çıkarsa Türkiye için iyi ihtimal pahalı gaz, kötü ihtimal ise gazın kesilmesi olacak.
Sabah