AVRUPA
ülkeleri mali
krizden çıkmanın yollarını ararken, 2011 yılında
büyüme rekorları kıran Türk ekonomisi, 2012 yılında işsizin, memurun ve
emeklinin yüzünü güldürecek. 2012 yılında, kontrollü bir büyüme sürecine girecek olan Türk ekonomisinin 1.4 trilyon liralık büyüklüğe ulaşması bekleniyor.
Ekonomi yönetiminin gündeminde ise 2.5 milyon memur ve memur emeklisine yüks
ek zam yolunu açacak olan toplu
sözleşme, 2.7 milyon emekliye ek zam sağlayacak olan
İntibak Yasası bulunuyor. Ayrıca büyüme ve ek yatırımlarla en az 334 bin işsize istihdam olanağının sağlanması öngörülüyor.
Kişi başına gelir 10 bin 973 TL olacak
Türk ekonomisi,
Avrupa ülkelerinin krizden çıkmanın yolunu aradığı bir dönemde 2011 yılını adeta kârla kapattı. Ekonomi yönetiminin aldığı tüm
fren tedbirlerine rağmen, Türk ekonomisi 2011 yılının dokuz aylık döneminde büyüme rekoru kırdı. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8.2 oranında büyüme kaydeden Türk ekonomisi, dokuz aylık dönemde elde ettiği yüzde 9.6’lık büyüme ile en hızlı büyüyen ülke oldu.
Türkiye’yi ise aynı dönemde 9.4 oranındaki büyüme ile Çin takip etti. 2012 yılında ise büyümenin daha kontrollü gerçekleşmesi bekleniyor. Bu çerçevede yıllık yüzde 4 büyümenin beklendiği 2012’de GSYH’nin de 1.4 trilyon liraya yükseleceği tahmin ediliyor. Aynı yıl kişi başına düşen milli gelirin de 10 bin 973 lira olması öngörüldü.
Kıdem tazminatı ve İntibak Yasası
2011 yılını ‘milletvekili emeklilerine yapılan zamla’ kapatan Türkiye, 2012 yılında da zamları
tartışmaya devam edecek. Ancak bu kez tartışma konusu olacak zamlar, memur ve emeklilere verilecek artışlardan kaynaklanacak. 2012 yılının ilk günlerinde Meclis’te memur ve memur emeklilerine yüksek zammın yolunu açacak olan toplu sözleşme yasası ele alınacak. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından da memurlarla ve ekonomi yönetimi arasında zam pazarlığı başlayacak. Yine SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin merakla beklediği İntibak Yasası da 2012 yılının ilk çeyreğinde yürürlüğe girecek
düzenlemelerin başında geliyor. Düzenleme çerçevesinde 2.7 milyon emeklinin dosyası yeniden ele alınarak, ek zam imkanı sağlanacak. Kıdem tazminatı düzenlemesi, sendikalar yasasında yapılacak değişiklikler de 2012 yılında öncelikli olarak ele alınacak düzenlemeler arasında yer alıyor. Türk ekonomisini 2012’de bekleyen risklerin başında ise Avrupa’daki kriz geliyor.
Suriye ve
Irak ile ilgili siyasi gelişmeler de ekonominin önündeki riskler arasında yer alıyor.
Kurumların ajandası
-
Merkez Bankası:
Erdem Başçı başkanlığındaki
Merkez Bankası yönetimini zorlu bir yıl bekliyor. Son aylarda rekor düzeye çıkan döviz kurlarındaki artışın frenlenmesi yılın ilk günlerine damgasını vuracak. Yılın ilk çeyreğinden itibaren kurlarda düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Merkez’in alım ve satım ihaleleri,
zorunlu karşılık oranlarındaki değişiklik ve
faiz kararları 2012 yılında tartışılmaya devam edilecek.
-
Hazine: Borçlanma açısından Hazine’yi rahat bir yıl bekliyor. Ancak, özel sektörün borçları Hazine’yi zorlayacak. Bu konuda tedbir alınması ve özel sektörün borçlarına fren getirilmesi planlanıyor.
-
Maliye Bakanlığı: 2011 yılında başarılı bir
bütçe performansı sergileyen
Maliye Bakanlığı, 2012 yılında
vergi reformlarına ağırlık verecek. Bu çerçevede,
gelir vergisi kanunu, vergi usul kanunu, kira vergisi sisteminde önemli değişiklikler yapılacak.
-
BDDK: Zamanında aldığı tedbirlerle küresel kriz sürecinde bankaların batmasına izin vermeyen BDDK, 2012’de bankacılık reformuna devam edecek. Ayrıca
kredi kartlarına limit getirilmesine ilişkin düzenleme yine yıl içinde yürürlüğe girecek. Ayrıca, BDDK Başkanlığı’na yapılacak atama da üst kurulun önemli gündemlerinden biri olacak.
STAR