Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet
Gündoğdu, "
Kamu İşveren Heyeti'nin getirdiği yeni
teklif 2012 için 3,5 4, 2013 için bir yenilik yok,
ek ödeme yok, eş yardımında artış yok, taban aylığa
zam yok, 4-C'liye yüzdelik zam yok, emekliye zam yok, toplu
sözleşme ikramiyesine zam yok, yok, yok, yok" dedi.
Memurlar ile
Hükümet arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde verilen arada açıklama yapan Gündoğdu, görüşmelere "uzun bir süre" ara verdiklerini söyledi.
Gündoğdu, "Kamu İşveren Heyeti'nin getirdiği yeni teklif 2012 için 3,5 4, 2013 için bir yenilik yok, ek ödeme yok, eş yardımında artış yok, taban aylığa zam yok, 4-C'liye yüzdelik zam yok, emekliye zam yok, toplu sözleşme ikramiyesine zam yok, yok, yok, yok. 'Bunu daha fazla uzatmanın bir anlamı yok' dedik" diye konuştu.
-Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri -
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk: ”Kamu İşveren kurulu, masada verilen sözlerin altında kalmıştır” -”700 bin öğretmen, müsteşarın, genel müdürün, daire başkanının geleceği adına feda edilmiştir”
Kamu çalışanları, 23
Mayıs’ta, Türkiye genelinde,
iş bırakma eylemi yapacak
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı
İsmail Koncuk, memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin, ”
Kamu İşveren Kurulu, masada verilen sözlerin altında kalmıştır” dedi.
Koncuk, Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı’ndaki toplu sözleşme görüşmelerine verilen arada, gazetecilere yaptığı açıklamada, 30 Nisan’da başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin kamu çalışanları ve emekliler yönünden ”hayal kırıklığı” olduğunu öne sürdü.
Toplu sözleşme masasında, cuma günü ”tamam” denilen, ”sıcak b
akıldı” denilen konuların,
pazartesi günü soğumuş olarak karşılarına çıktığını dile getiren Koncuk, cuma gününden bu yana geriye giden tekliflerle karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.
Ağır sözler söylemek istemediğini, ancak böyle bir anlayışın olamayacağını ifade eden Koncuk, şunları kaydetti: ”Kamu İşveren Kurulu, masada verilen sözlerin altında kalmıştır. Bunu çok net ifade ediyorum. 666 Sayılı
Kanun Hükmünde Kararname ile öğretmeni yok sayan, akademisyeni yok sayan, din görevlilerini yok sayan, hekim dışı
sağlık çalışanlarını yok sayan, polisi, subayı, astsubayı yok sayan bir anlayış vardı. 2 milyon 100 bin kamu çalışanını yok sayan bir anlayış vardı.
Umut ettik ki toplu sözleşme masamında düzeltilir. Kapalı kapılar ardında yapılan düzenlemelerin, kamu çalışanlarına ızdırap verdiğini biliyoruz. Toplu sözleşme masasında 700 bin öğretmen hesaba kitaba alınmadı. Eğitim
öğretim davasının ana enstrümanı olan 700 bin öğretmen, müsteşarın, genel müdürün, daire başkanının geleceği adına feda edilmiştir. Akademisyenler, sağlık çalışanları feda edilmiştir. Bütçe disiplini uğruna feda edilmişlerdir. Yıllardır bu
bütçe disiplinin arkasına saklanan hükümetin bu anlayışlarını biz reddediyoruz. 9 bin dolar milyoneri peydahlanınca, 2011 yılında bütçe disiplini bozulmuyor, Türkiye Yunanistan’a dönmüyor ama kamu çalışanlarına, emeklilere 3 kuruşluk zammı verdiğimiz zaman Türkiye Yunanistan’a
döner gibi böyle akıl almaz gerekçelerin arkasına saklanılıyor.” Koncuk, kamu çalışanlarına artık sokakların işaret edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Kamu çalışanları, 23 Mayıs’ta, Türkiye genelinde, iş bırakma eylemi yapacaktır.
Öğretmenlerimiz
ders vermeyecek, sağlık çalışanları
hizmet üretmeyecek, trenler çalışmayacak, uçaklar uçmayacak, kamu çalışanları 1 gün boyunca hizmet üretme gücünden gelen gücünü kullanarak hizmet üretmeyecek. Bütün vatandaşlarımızdan özür diliyoruz. Ama
iktidar sessiz kaldığımız sürece anlaşılıyor ki bundan sonraki yıllarda da kamu çalışanlarının, emeklilerin sosyal haklarına,
ekonomik haklarına, hep kör bakacak. Bu anlayışı değiştireceğiz. Bu anlayışı ancak kamu çalışanlarının iradesi değiştirebilir. Kimse kamu çalışanlarını tehdit etmesin. Kamu çalışanları iş bırakacak ve hiç kimse ceza veremeyecektir.”
-
KESK Genel Başkanı
Lami Özgen-
KESK Genel Başkanı Lami Özgen de hükümetin en son nihai teklifi getirdiğini belirterek, bunun hiçbir yenilik içermediğini savundu.
Sadece, buçukluk bir artışın olduğunu, bunun dışında diğer bütün haklara yönelik herhangi bir yeni gelişmenin gündeme gelmediğini belirten Özgen, şöyle konuştu: ”Hükümetin bu teklifi, hazırladığı bütçe çerçevesinde elbette politik bir tekliftir. Aynı zamanda bütçenin önemli bir siyasi
belge olduğunu biliyoruz. Yani hükümet bu bütçeyle politik tercihini zenginden yana, sermayeden yana yapmıştır. Ama bu tercihi asla ve asla bu ülkenin en fakir kesimi olan kamu emekçilerinden, emeklilerinden yana yapmamıştır. Hem kamu emekçileri açısından hem de emekliler açısından bugünkü toplu sözleşme sonuçları ve hükümetin teklifi büyük bir hüsrandır.” Özgen, ”bu teklif karşısında kendi emeklerine sahip çıkacaklarını, emeğin en yüce değer olduğu bilinciyle kendi emeğine sahip çıkması için Türkiye’deki bütün kamu emekçilerinin 23 Mayıs’ta yapacakları greve koşulsuz katılmalarını beklediklerini” kaydetti.
"Yeni teklif bekliyoruz"
Kamu İşveren Heyeti'nin,
diyalogda, centilmenlikte sorunu olmadığını ama cömertlik sorununun bulunduğunu öne süren Gündoğdu, "Saat 24.00'e kadar telefonlarımız açık. Konfederasyonda yeni müzakere edilebilir tekliflerini bekliyoruz. Telefonumuz açık, Kamu İşveren Heyeti, kasanın kapısını açarsa, telefonumuzla bize ulaşabilir. 24.00'e kadar yeni teklifi olursa bekliyoruz" dedi.
Toplu sözleşmenin sabah 08.30'a kadar
imzalanabileceğine işaret eden Gündoğdu, istediklerinin olmaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat edeceklerini söyledi.
Gündoğdu, bazı televizyon kanallarında "zam teklifinin
sendikalar tarafından revize edildiğine" ilişkin haberler çıktığına da değinerek, şunları söyledi: "Revize filan yok, revize edecek, revize etmemizi gerektirecek henüz ciddi bir teklif gelmedi. Telefonumuz açık. Kamu İşveren Heyeti kasanın kapısını açarsa telefonumuzdan bize ulaşabilir. 24.00'e kadar bu yeni teklifi, olursa bekliyoruz.
Sabah saat 08.00-08.30'a kadar da hukuken yapılabilirliğini hukukçular söylüyor. İkinci bir
ek süre de o saate kadar var.
Sabah 08.30'dan sonrası yok. 08.30'da da istediğimiz olmazsa daha önce Başkanlar Kurulu'nda belirlediğimiz eylem türlerini son gelinen noktayla yeniden gözden geçirerek, önce Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat, oradan da belli bir noktada ilerleme, bir sonuç almaya gayret etme...
29 Mayıs'tan sonra da artık bunun elbette olumsuz bir faturası olacak. İçeride Kamu İşveren Heyeti'ne söylediğim 'şunu verirsek şu kadar maliyeti olur' diyenler, verdiklerinde bunun ülkeye katacağı katma değeri göremediler. Vermeyince bunun olumsuz faturası kaç milyar TL edecek, bunu da hiç hesaplamadılar, hesaplayamadılar."
Heyetiyle birlikte konfederasyon merkezine geçtiklerini belirten Gündoğdu, genel toplu sözleşme boyutuyla imza atma imkan ve ihtimalinin hiç olmadığını ifade etti.
Hakemler Kurulu'na gidecek misiniz?
"Yeni teklif gelmezse yarın Hakemler Kurulu'na gidecek misiniz" sorusu üzerine Gündoğdu, "Yeni teklif gelmezse yarın ya da öbür gün, onun hukuk tekniğiyle
kamu görevlilerine müracaat şekline getirmemiz lazım. Yasal süresi 3 gün. Salı, çarşamba, perşembe saat 17.00'ye kadar götürmemiz lazım" yanıtını verdi.
"Eğer uzlaşma olmazsa 29 Mayıs'tan sonra eylem yapabilir misiniz" sorusunu yanıtlayan Gündoğdu, "Yarın sabah 08.00'e kadar ortamı değerlendirelim, görelim. Başkanlar Kurulu ile pazartesi günü 7 saatlik toplantı yaptık. Hem 29 Mayıs'a kadar hem de 29 Mayıs'tan sonrasına ilişkin sistemimizi biliyorsunuz, kararlarımızı önceden alıp hazır tutmak. Görüşmeye göre, devreye sokmak. Eyleme ilişkin planlarımızı ilk önce sizle paylaşırız. Eylem yapacağımızı, tepkisiz kalmayacağımızı bunun içinde, her tür eylem çeşitliliğinin olacağının buradan altını çizerek ifade ediyorum" dedi.
"Eylem içinde iş bırakma olacak mı" sorusu üzerine de Gündoğdu, "Kamu-Sen, KESK, saygın iki konfederasyonumuz,
yasa gereği onlar tekliflerini masaya taşıdılar. Birlikte hareket edebilirler. Ama bizim böyle bir birlikteliğe ihtiyacımız yok. Hem üye sayısı itibarıyla hem de bakış itibarıyla hem de olayları tanımlama ve yaklaşma boyutuyla...
1 Mayıs gibi hepimizi ilgilendiren bir konuda bile 3 ayrı miting yapmak durumunda kalmışsak burada da farklılıklar ya da birleşmeler olabilir. Ama bizim gündemimizde böyle bir tasarı söz konusu değil" diye konuştu.
Gündoğdu, daha önce
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan görüşme talebinde bulunacağına ilişkin açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine, "Bu konuyla ilgili girişimlerimiz oldu. Daha önce de Sayın Başbakan ile görüşme yaptım. Süreç içinde sayın bakanların da yaptığını biliyorum. Bakanlarla da bir araya geldik. Diyalog kurmada, müzakere etmede bir sıkıntı olmadı. Sonuç almada, sonuç almaya odaklı bakışta sorun yaşıyoruz" dedi.
Faruk Çelik: Nihai teklif
Çalışma ve
Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, kamu işveren heyeti olarak Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne nihai teklifi sunduklarını belirterek, teklifin ve sürecin hayırlı olmasını diledi.
ZAM SÜRECİ NASIL GELİŞTİ?
Memur zammı için önce yüzde 3+3 teklifi yapan hükümet 2012 için teklifini sadece yarım puan artırdı. Yüzde 3+3'lük teklifini yüzde 3,5+3,5'a çıkardı. 2013 için ise yüzde 2+ 3'lük teklifi yüzde 3+3 yaptı.
Yetkili konfedarasyon Memur-Sen hükümetin teklifini yeterli bulmadı. Ama uzlaşmaya varabilmek için kendi tekliflerini düşürdü.
Daha önce yüzde 8+8 olarak belirlediği zam rakamını yüzde 7.5+7.5'e indirdi. Sendika, 2013 için ise yüzde 6.5+6.75'e çekti.
Hükümet son olarak 2012 için yüzde 3,5 + 4 önerdi, 2013 yılı için ise yeni bir öneride bulunmadı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise nihai tekliflerini sunduklarını söyledi.
Uzlaşma sağlanamazsa devreye
hakem heyeti girecek. Hakem heyetinin kararına
itiraz edilemeyecek. O karar da en geç 29 Mayıs'ta verilecek.
Memur'da 15 Haziran'da 5 buçuk aylık farkla birlikte zamlı maaşını alacak.