MEMUR ZAMMI YİNE ERTELENDİ
Sayın Bakan toplu
sözleşme görüşmelerinin 30 Nisan'da başlayacağını açıkladı. Dolayısıyla 15 Mayıs'a kadar anlaşmaya varmak biraz zor görünüyor. Ayrıca gerek
Maliye Bakanı gerekse Çalışma Bakanının memur
maaş zamlarına ilişkin olarak yaptıkları açıklamalar, anlaşmanın neredeyse imkansız olduğunu ortaya koydu. Zaten memurların 15 Mayıs'ta alacakları maaşların bordroları en geç 6 Mayıs'ta hazırlanmak zorunda,
teknik olarak da bakıldığında zamların Haziran ayına kaldığını söyleyebiliriz.
AÇLIK SINIRINDAN KURTULMAK İSTİYORUZ
Bizler hakça bir paylaşım, adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Amacımız kamu çalışanlarını
açlık sınırından kurtarmak ve insanca yaşayabileceği bir
ücrete kavuşturmaktır.
Açlık sınırı 1267;
yoksulluk sınırı ise 1647 TL'ye yükselmiştir. Dört kişilik bir
aile, yalnızca mutfak masrafı ve ev kirası için aylık 1304 liraya ihtiyaç duyduğu bir ortamda, memurlarımız ve emeklilerimiz tam dört aydır zam almadan yaşamaya mahkûm edilmişlerdir.
Buna göre;
-Tüm kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarına 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere taban aylığa yansıyacak şekilde aylık net 100 TL zam yapılmalıdır.
-Bu artışa ek olarak tüm kamu görevlilerine ve emeklilerine 2012 yılı için birinci ve ikinci aylık dilimlerde ayrı ayrı %10'ar (%10+10) maaş artışı yapılmalıdır.
-Yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine brüt asgari ücret tutarında (886,5 TL) “
Bayram İkramiyesi” ödenmelidir.
-Aile yardımı ve çocuk parası tutarları yükseltilmeli;
aile yardımı 238,3 TL, çocuk parası ise 0-6 yaş çocuk için 66,2 TL, 6 yaş üstü çocuk için 33,1 TL olarak belirlenmelidir.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, %16 zam için "Afaki değil, gerçekçi talepler bekliyoruz" dedi. Siz taleplerinizin afaki olduğunu düşünüyor musunuz?
Sayın Bakan, toplu sözleşme masasına makul taleplerle gelmemizi istemektedir.
İğneden ipliğe her şeye zam gelmişken,
Hükümet bir yılda benzin fiyatlarına %23, mazota %24, kömüre %26, doğalgaza %34, elektriğe %19 zam yaparken ne kadar makul davrandıysa, emin olun,
Türkiye Kamu-Sen'in talepleri onlardan daha makuldür.
Maliye Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde enflasyon hedefini aşmayacak bir zam teklifine hazırlandıklarını belirtmişti. Bu tür açıklamalar sizin taleplerinizi etkiler mi?
Bizim hesabımıza göre memur maaşları erimiştir. Bunu bizim değil, TÜİK'in rakamları söylüyor. Ama Maliye, bu rakamlara itibar etmemiş ve fiyatları kendisi tespit ettirmiş. Böyle bir davranış her şeyden önce TÜİK'e yapılan bir hakarettir.
MEMURUN TONLARCA ZARARI VAR
Anlaşılan Maliye Bakanlığı, toplu sözleşme görüşmelerinde memurlara zam vermemek için
hesap oyunları yapıyor; devlet kuruluşu olan TÜİK'in rakamlarına itibar etmiyor. TÜİK'in verilerinden yola çıkılarak yapılan hesaplamada memur maaşlarının
tavuk etinden yumurtaya, nohuttan bibere, mazottan deterjana kadar birçok madde fiyatı karşısında eridi, Bu rakamlar, TÜİK'in resmi rakamlarıdır.
TÜİK'İN DE KAPISINA KİLİT Mİ VURACAKLAR?
Maliye Bakanlığı hesap oyunlarına girecekse dersine iyi çalışmak zorunda; aksi takdirde yolda kalırlar. Bizler bu rakamları kendimiz uydurmuyoruz; TÜİK'in resmi verileri bunlar. Bu veriler ışığında, memur maaşlarının eridiğini ispat etmek için TÜİK'in de kapısına
kilit vurmaları gerekecek.
Bütün bu açıklamalara baktığımızda toplu sözleşmede yüzü gülen taraf olacak mısınız?
Biz yüzü gülen taraf olmak istiyoruz. Ancak biliyorsunuz ki, masada yalnızca
Türkiye Kamu-Sen yok, üstelik
imza yetkisi de Memur-Sen'de bulunuyor. Hükümet kanadının açıklamalarına bakılırsa,
memurların yüzünü güldürecek bir karar çıkması zor görünüyor. Bu noktada imza atacak olan Memur-Sen'in dirayetli davranabileceğini sanmıyoruz. Sosyal yardımlara ve emekliliğe yansımayan ek ödemelere yapılacak ufak oranlı artışlara "
evet" denmesi durumunda bizler tavrımızı meydanlarda göstermeye kararlıyız. Zaten Türkiye Kamu-Sen olarak 5 Mayıs'ta, kararlılığımızı ortaya koymak adına 7 büyük ilde miting yapacağız. Bizler memurlarımızın yüzünün gülmesi için her türlü çabayı göstereceğiz.
TUĞBA KARAGÜLLE / SAMANYOLUHABER.COM