Merkez Bankası Para Politikası
Kurulu,
politika faizi olan bir hafta vadeli repo
ihale faiz oranının yüzde 5,75'te sabit tutulmasına karar verdi.
Merkez Bankası, gecelik
faiz oranlarını borçlanmada yüzde 5 düzeyinde sabit tutarken, borç vermede ise yüzde 11,5'ten yüzde 10'a düşürdü.
Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11'den yüzde 9,5'e düşürüldü.
Merkez Bankası
Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranı'nı yüzde 5'te sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 11,5'ten yüzde 10'a, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11'den yüzde 9,5'e düşürdü.
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında faiz oranlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Para Politikası Kurulu'nun, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para
Piyasası ve
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarını belirlediği belirtilerek, oranlarla ilgili şu bilgiler verildi:
"a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulmuştur.
b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5 düzeyinde sabit tutulmuş; borç verme faiz oranı yüzde 11,5'ten yüzde 10'a, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11'den yüzde 9,5'e düşürülmüştür.
c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 14,5'ten yüzde 13'e düşürülmüştür."
Son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ettiği belirtilen açıklamada, "Yılın üçüncü çeyreği itibarıyla
yurt içi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmekte, ihracat ise küresel
büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken
cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir. Kurul, enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, enerji fiyatlarındaki artışlar ve enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir." denildi.
Yakın dönemde yaşanan gelişmelerin finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olsa da küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle
para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtildiği ifade edilen açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:
"Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır. Kurul,
rezerv opsiyonu katsayıları bir miktar daha artırılırken faiz koridorunun daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği ifade edilmiştir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
CİHAN