SGK Başkanı
Fatih Acar, 'Sosyal
Güvenlik Reformu, Hedefler, Sosyal Sigortacılık ve Teşvik Uygulamaları' konulu toplantıya katıldı.
İstanbul Serbest Muhasebeciler ve
Mali Müşavirler Odası (
İSMMMO) tarafından tertip edilen toplantıda sosyal güvenlik
reformunu sunumla anlatan Acar,
Türkiye'de
sigortalı sayısının günbegün arttığını belirtti.
Ülkede 17 milyon 291 bin sigortalı çalışan olduğunu, 10 milyon 80 bin de
emekli bulunduğunu aktaran Acar, "10 milyondan fazla emeklimiz var. Bu, olmaması gereken bir şey. Çalışan bağlamında etkenin edilgene oranı 1,85. Esasında sıhhatli bir şekilde 4 etkenin 1 edilgene bakması gerekiyor. Türkiye'de bu oran 1,85. Yani daha çok çalışmalı, çok yollar almalıyız." ifadelerini kullandı.
Sosyal güvenlik açıklarının Türkiye'yi güç durumda bıraktığına temas eden Fatih Acar, "Daha evvel açıklar 850 milyar lira olup büyük oranlardaydı. Bu açıklar olmasa Türkiye, ikinci bir Türkiye olabilirdi. Eğer sosyal güvenlik reformu yapılmasa açıkların Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranı artacaktı. Bu da sistemin karaya oturması demekti." yorumunu yaptı.
Sosyal güvenlik reformunun 4 ana bileşeni olduğunu açıklayan SGK Başkanı, şöyle konuştu:
"Bunlar tek emeklilik sisteminin kurulması, genel
sağlık sigortası, kurumsal yapının hayata geçirilmesi ve
primsiz ödemelerin toplu hale getirilmesiydi. İlk 3'ünü biz hayata geçirdik. Dördüncüsü de
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılacak.
Emeklilik sisteminde ana parametrelerimiz; yaş, prim ödeme gün sayısı, aylık
bağlama oranı ve güncelleme kat sayısı. Yani artık ne kadar prim ödeniyorsa o kadar aylık alınabilecek. Artık geleceğe dönük kaygılara gerek yok. Artık ayağı sağlam yere basan bir sosyal güvenlik reformu söz konusu. Daha evvel 38'inde insanlar emekli ediliyordu. 20 sene sistemde bırakılıyor, 40 sene ödeme yapılıyordu. Yine 25 senede emekli olan birini göz önüne alalım. Bu insan 22 sene asgari ücretten ödeme yapıyor son 3 senede normal ödemeye dönüyor. Emeklilik aylığında son 3 sene temel alınıyor. Biz, bu yanlışların faturasını ödüyoruz. Keşke Türkiye bunları yapmamış olsaydı. Keşke imkanlarımızı olumlu yerlere kanalize etseydik. Yine Türkiye'nin tamamı genel saglık sigortası kapsamında. Çocuklar ya da gençler 18'ine kadar, okuyorlarsa 25'ine kadar sigorta altında. Burada ana ve babalarının sigortalı olup olmadığına da bakılmıyor."
Kurumsal yapı bağlamında SSK,
Bağkur ve Emekli Sandığı'nın tek
çatı altında toplandığına işaret eden Fatih Acar, konuya dair 5
yasanın da 1 yasaya indirgendiğinden söz etti. Acar, "Böylece, gelecek nesillere güzel bir SGK bırakmış olduk. Bu çalışmalar halen devam ediyor. Burada kuşku yok önemli yasal yenilikler yapıldı." dedi.
SGK'nın 133,2 milyar lira geliri olduğunu duyuran kurumun başkanı Acar, prim gelirlerinin de 97 milyar liraya denk geldiğini açıkladı. Kayıt dışı istihdamın yüzde 40,6 seviyesinde olduğunu dile getiren Acar, bu minvalde önemli faaliyetler yürüttüklerini de belirtti. Acar, şöyle devam etti:
"2008'den bu yana 1 milyon 63 bin 189 insan
kayıt altına alındı. Burada bankalar, kamu kurumları ve diğer kurumlarla bilgi alışverişinde bulunduk. Bu devam ediyor. 62 kurumla yaptığımız
protokol var. Kimi bilgiler bilgi işlem ortamında, kimileri manuel geliyor. Yine
Alo 170 servisimiz var. Alo 170, sosyal güvenlik konusunda soruların sorulacağı
kayıt dışı ihbarların bildirileceği bir hat. Biz bunun bir ilde hizmete sunduk, orada 100
eleman çalışıyor, ikinci bir ilde daha açacağız. Orada da 100 eleman çalışacak."
Konuşmasında, sigorta primlerini vaktinde ödeyenlere de
teşvikler sunduklarının altını çizen SGK Başkanı Acar, "5510 sayılı yasa reform yasasıdır. Biz, 2008'den sonra bu teşviği vermeye başladık. Borcu olmayanlara, kayıt dışı istihdam yapmayanlara 5 puan sigorta prim
indiriminden faydalandırdık. Bu, önemli bir indirim olup vergisini devamlı ödeyenler için buna benzer teşvik getirilmesi yararlı olacaktır." şeklinde konuştu.