Ege Lojistik Derneği'nin (ELODER) düzenlediği Körfez Lojistik Buluşmaları'nın misafiri olan İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, yaptığı konuşmada İzmir'in gelişmesine katkı sağlayamadıklarını belirterek, hem yerel hem de merkezî yönetimi eleştirdi. İzmir'in öncelikli meselesinin stadyum olmadığını ifade eden Özfatura, Alsancak Stadyumu'nun da bulunduğu yerden kaldırılması gerektiğini savundu.
'ÜÇYOL–ÜÇKUYULAR HATTINA KİMSEYİ BİNDİRMİYORUM'
Türkiye'de tek adamlık yönetim anlayışının yerelden merkeze kadar her yere sirayet ettiğini ve belediyelerin nitelikli personel çalıştırmamasından dolayı hizmetlerin aksadığını söyleyen Özfatura, "2002 ile 2012 arasında, İzmir'e Ankara'dan gelen pay 13 kat arttı. Belediyelerin para sıkıntısı yok. 'Ne iş olsa yaparım abi' diyen vatandaşı alıp da iş yapacak elemanları biraraya toplayamazsan, düzenli çalışma ortamı yok oluyor. İzmir, varlık içinde yokluk çekiyor. İnanın, kendi çoluk çocuğuma metronun Üçyol'dan Üçkuyular'a kadar olan kısmına binmeyin diyorum. Şakır şakır sular akıyor. Tek adam yönetimleri anlayışı bu. Türkiye'de de böyle. Her şeyi Sayın Cumhurbaşkanımız biliyor. Baştan aşağı aynı uygulama gidiyor. Halbuki istişare, bizim inancımızda da en önemli düşünce." dedi.
'ÇİN'DEN ASPİRİN BİLE ALMAM'
İzmir'in kaynaklarının planlı ve yerliden yana kullanılmadığını savunan Burhan Özfatura, "Türkiye tam bir israf yerine döndü. Yurtdışına, başta İspanya olmak üzere milyarlarca dolar gidiyor. Biz Avrupa'da en çok otobüs üreten ülkeyiz ama bizim belediyelerimiz Avrupa'dan satın alıyor. Gidip Çin'den metro vagonları alıyoruz. Ben Çin'den aspirin bile almam." dedi.
İzmir'in denizinin bir lütuf olduğunu ve Alsancak Stadyumu ile ilgili yorumların yersiz olduğunu belirten Özfatura, şunları kaydetti: "Stadın, bulunduğu yerden kaldırılması gerekir. Stadın yeri, trafiğin canına okuyan bir rezalettir. Onun yerine İzmir'in diğer ilçelerine üç dört tane stat yapabilirsiniz. İzmir asırlardır liman şehri olmuş ve bundan sonra da olmak zorunda. İzmir deniz ticaretini, ithalat ve ihracat potansiyelini geliştirmek zorunda. Bunun yanısıra körfeze en az beş adet yat limanı yapılmalı. Yat limanı demek, döviz darphanesi demek. Yatı olan, parasını harcamaktan kaçınmıyor. Dört ay sende kışladı mı tamam. Hala Göztepe stadı mı olsun, Karşıyaka stadı mı olsun. Ben küçüklüğümden beri Göztepeliyim ama biz temel para getirecek sektörlerden kazanamıyoruz."
'EXPO'YA DEĞİL, FUARIMIZA YATIRIM YAPALIM'
İzmir'in başarısız geçen EXPO adaylık süreçlerini de eleştiren Özfatura, "Türkiye'ye olimpiyatlar da dahil olmak üzere bu tür organizasyonları asla vermezler. Buralar rantın yüksek olduğu yerler. Böyle gösteriş işlerinden kaçınalım. Turist çekmek için çok daha güzel argümanlarımız var, o paranın 10'da biriyle bunu sağlayabiliriz. Sadece bu yüzden zamanında UNIVERSIADE'ın yapılmasına karşı çıktım. Ne oldu? Değil yerli basında, yabancı basında bile yer almadı. Bizim elimizde zaten fuarımız var, onu değerlendirmeliyiz. Enternasyonal Fuarımız çok daha önemli." diye konuştu.
'ÇANAKÇI, LOJİSTİKÇİLERLE BİRARAYA GELECEK'
Toplantıda konuşan ELODER Yönetim Kurulu Başkanı Osman Doğrucu ise geçen günlerde Alman hükümetinin aldığı karardan sonra şoförlere getirilen saatlik 8,5 euro ek ücretin, nakliye şirketlerini zorlayacağını söyledi. Doğrucu, 3 Şubat 2015'te yapılacak Körfez Lojistik Buluşmaları'nın dördüncüsüne KOSGEB İzmir Güney Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı'nın katılacağını, destek ve hibe krediler hakkında bilgi vereceğini duyurdu. CİHAN