Hatay genelinde az sayıda kalan
çiçek yetiştiricilerinden
emekli öğretmen Ahmet Sönmezateş, tüm çabalarına rağmen kötü giden hava şartlarının seralarındaki güllerin
hastalanmasına neden olduğunu söyledi. Sönmezateş geçen yıl aynı seralardan 25-30 bin dal gül üretirken, bu yıl ancak 5 bin dal gül üretebileceklerini tahmin ediyor.
GÜLCÜLÜK TÜRKİYEDE BÜYÜK BİR SEKTÖR OLDU
Gül yetşitiriciliğinde Türkiye'de çok büyük bir
sektör oluştuğunu vurgulayan Sönmezateş, özel günlerde Türkiye'deki gül sayısının yeterli olmamasından kaynaklı dışarıdan
ithal gül getirildiğini belirtti.
Bu yıl üretimde artışa yöneldiklerini ifade eden Sönmezateş, hava şartlarından dolayı zorlandıklarını söyledi.
Bu sene havanın çok kapalı gitmesi ve aşırı yağışlar nedeniyle seralarını açamadıklarını aktaran Sönmezateş, şunları dile getirdi: "Seraları açamadık. O güzelim güller rahatsızlandı, hasta oldu. Ama kimyasal müdahale ile düzeltmeye çalışıyoruz. Hava şartlarından dolayı üretimimiz çok düşük. Benim geçen yıl 25-30 bin dal gülüm vardı. Bu sene 5 bin dalı bulursam ne mutlu diyeceğim. Biz sobalarımızı kaloriferlerimizi 10 Kasım'dan sonra yakardık. Bu sene 2 Kasım'da eksi 3 dereceye düştü. Gafil avlandık. Sıcaklık eksi 3 dereceye düşünce güller üşüdü, hasta oldu."
GEÇEN YIL 1,5 TL İDİ BU YIL 2,5 TL OLDU
Hatay dışında bu sene başta
Adana ve Ege Bölgesi'ndeki seraların zarar görmesinden dolayı fiyatlarda da artış olduğunu kaydeden Sönmezateş, "Biz geçen sene dalını 1,5 TL'ye verirken bu sene 2,5 TL oldu. Bunun nedeni hem
Akdeniz hem Ege Bölgesi'ndeki seraların
soğuktan etkilenerek güllerin hasta olması. Bir de maliyetler arttı, kömür fiyatları arttı. Bundan dolayı fiyatlar da arttı" şeklinde konuştu.